Немачки бискупи траже слободу исповедања религије у Турској

Након експропријације више црквених здања у Турској, Немача бискупска конференција је упутила Анкари захтев за поштовањем слободе исповедања религије. Турска држава би требало да се стара ”о могућностима малог броја преосталих хришћана у Турској да могу своју веру слободно исповедати и не буду у још већој мери ограничени”. Даље се вели у овом саопштењу објављеном у петак у Бону, у коме је седиште овог гремијума: ”Турска је дужна да начела слободе исповедања религије за све грађане земље буду стриктно поштована”.

У суботу, 23.4.2016.г., канцеларка Немачке Ангела Меркел отпутовала је заједно са високим представницима Европе у Турску. Бискупска конференција Немачке је изразила озбиљну забринутост за извештаје о присвајању цркава у граду Дијарбакир у источној Турској. Према извештајима, реч је о јерменској богомољи Гјарагос цркви, која спдау највеће јерменске цркве на Блиском истоку, као и о једној протестантској, халдејској, сиријско-католичанској, јерменско-католичанској и сиријско-православној цркви.

Представници тих Цркава су уложили правне протесте против експропријације, односно национализације. Тиме они противрече званичном ставу институција државе по коме те мере стоје у вези са насилним обрачунима између турске власти и ПКК и да они служе једино за заштиту тих објеката.

Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, председник Европсоког савета Доналд Туск и канцеларка Немачке Ангела Меркел ће у суботу на лицу места стећи слику о положају избеглица у камповима у Турској. Они ће заједно посетитити кампове избеглица, као и прихватилишне центре за породице, као што је то у петак званично саопштила Европска комисија. Након тога ће канцеларка Ангела Меркел и Тимерманс бити примљени од стране председника владе Турске г. Ахмета Давутогла.

Европска заједница и Турска су у марту месецу ове године склопиле уговор о превазилажењу кризе избеглиштва. Турска ће, сходно том уговору, добити шест милијарди евра да би побољшала ситуацију са сиријски избеглицама.

Извор: KNA – припремио протођакон Зоран Андрић