Немамо бољег и свјетлијег пред Господом од Светог Саве

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу на Савиндан свету Литургију је служио протојереј Дарко Пејић. Послије Литургије и ломљења славског колача дјеца су се представила традиционалим рецитацијама посвећеним Светом Сави. У пригодној бесједи отац  Дарко је казао да ће, ако Бог да, доћи вријеме да поново све Српство уксликне Светитељу Сави.

"Мучимо се и боримо, али то је крст нашега народа, то је наш крст, наше бреме и наш терет. Треба да га с поносом носимо јер каже један светитељ, када би као народ изишли пред Господа и када би Он упитао: - Шта је то што ви имате Мени да дате а да вам није од Мене дато. Изнашли би многи народи своје одговоре, а наш српски народ могао би са поносом да стане пред Господа и да му каже: "Ево Светога Саве, њега смо Ти дали и њега принијели и преко њега Ти се молимо од тада до данас."

"Драга браћо и сестре, стојимо у храму на чијем је камену стајала нога Светога Саве, на чији се камен наслањала рука Светога Саве, у храму гдје је он узносио молитве Господу. А стојимо и у земљи гдје се много тога чини и упиру људи да се тај и такав Свети Сава обрише, да га нема тамо гдје би требало највише да га има, у нашим школама, у нашим домовима. Нажалост, ношени овим временом људи се лако придруже гонитељима и хајкачима и заборављају ко су и од кога су. А вјерујте ми, ми смо са Светим Савом рајско воће и рајски плодови. А наш народ без Светога Саве је прах и пепео. Земља земљи. Само тијело без душе. Не може нам браћо и сестре неко други удахннути дах тога живота, те вјечности, осим Светога Саве, јер га је Господ дао нама а он себе за нас. Цијелога себе. Није жалио ни труда, ни зноја, ни крви, ни муке. Знао је он добро врлине и мане свога народа. Често се радовао са својим народом, још чешће плакао над својим народом. Сви сте ви свједоци браћо и сестре, онај ко је једном прочитао житије Светога Саве, да је било ту и заваде браће и неслоге и да је видио и доживио много муке и јада од својих. Али није одустао и оно што је важно, успио је, да себе и свој народ веже за Небо и Христове ријечи Јеванђеља пресветог."

"Нека би нам Бог на овај дан дао снаге да ми поново испредемо те нити и поново саградимо те степенице Светосавске. Народ наш, уз оно да је православни, најприје чиме може да се похвали је то да је народ Светосавски. Немамо бољег и свјетлијег пред Господом да стоји осим Светога Саве“ беједио је о. Дарко.

Послије литургије испред цркве овогодишњи домаћини славе – Предраг и Зорица Перошевић приредили су богату трпезу са послужењем за вјерни народ, док су дјеца рецитатори добили пригодне поклоне.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка