Немањин Светопетровско-дежевски Сабор код Петрове Цркве у Расу, 12. IX 2010.

С благословом Мјестобљуститеља Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске 12. септембра ове године код Петрове цркве у Расу одржаће се Светопетровско-дежевски сабор. Свечаност ће почети Светом Архијерејском Литургијом коју ће служити Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење архијереја и свештенства Српске Православне Цркве. Певаће црквени хор Бранко Нушић из Косовске Митровице.

После Свете Литургије биће приређен културно-уметнички програм у коме учествују академик Веселих Ђуретић, проф. др Славенко Терзић, песници Добрица Ерић и Момир Војводић, књижевник Велибор Величковић, група песника из Косовске Митровице, глумци Мирко Бабић и Милош Радовић, Културно-уметничко друштво РАС и Певачка група Рашанке.

Немањин Светопетровско-дежевски Сабор се одржава у сарадњи Епархије рашко-призренске (Архијерејско намесништво Новопазарско) и Удружења "Рас" из Новог Пазара.

Епархија Рашко-призренска позива верни народ да се у што већем броју одазове на овај сабор којим се обележава вишевековна успомена на Светог Симеона Немању и његове светородне потомке у храму у коме је Свети Симеон Немања примио Свето Крштење и у селу Дежеви, где се родио Свети Сава.

Извор: Епархија рашко-призренска