Непромењен став Руске Цркве о Косову и Метохији

Нови руски патријарх Кирил потврдио у Москви у разговору са делегацијом СПЦ, коју је предводио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, став Руске Цркве по питању Косова и Метохије. Став се заснива на поштовању територијалне целовитости Србије и међународних споразума.

У разговору са делегацијом Српске православне цркве, руски патријарх Кирил потврдио је став руске цркве по питању Косова и Метохије, који се заснива на поштовању територијалне целовитости Србије и међународних споразума. Патријарх московски и целе Русије Кирил примио је делегацију СПЦ само неколико дана после избора за патријарха, 27. јануара.

Патријарх је истакао да је у основи става Руске православне цркве, поред принципа поштовања међународних споразума, принцип уважавања вишевековне историје Србије "за коју Косово и Метохија представља историјски и духовни центар".

Патријарх Алексије II је у више наврата дизао свој глас у вези са територијалном целовитошћу Србије. Солидаришемо се са српском браћом и молимо Бога за мир људи који су увучени у сукоб", рекао је Кирил у разговору са делегацијом СПЦ , која је присуствовала церемонији његовог устоличења.

Кирил је изразио подршку СПЦ и када је реч о ситуацији у Црној Гори, где постоји покушаји да се установи црква одвојена од СПЦ.

Руски патријарх је, међутим, напоменуо да "политичке страсти не би требало да имају уплив у црквени живот.

"Желео бих да кажем да подржавамо Српску цркву у намери да очува своје јединство и целовитост, како би са више снаге служила српском народу", поручио је патријарх.

Руски патријарх пожелео је све најбоље српском патријарху Павлу, који је дуже време у болници.

Нови руски патријарх Кирил изабран је након што је почетком децембра преминуо патријарх Алексиј II.

Извор: ТАНЈУГ

1