Несташица воде у асирским градовима у Северном Ираку

Постројења за пречишћавање воде у Мосулу снадбевају град и околне области. Након што је Исламска држава Ирака и Леванта (ИДИЛ) преузела контролу над Мосулом 10. јуна, озбиљно је ограничила доток воде из постројења у ал-Рашидији и ал-Сламији, а која снадбевају северну и јужну равницу Ниниве водом за пиће. Према извештају Организације за људска права Хамураби, ИДИЛ дозвољава само 90 минута испумпавања дневно. Асирски градови Багдеде, Каремлис, Бартела, Тел Кепе, Батнаја и Башик – дом за скоро 200.000 Асираца – суочавају се са озбиљним несташицама воде.

Становници су почели да копају бунаре да би сачували воду, али су ограничених могућности јер немају финансијску помоћ.

Градовима Багдеде, Каремлис и Бартела са 70.000 Асираца  потребно је више од 20 артерких бунара да би снадбевали водом потребе становника. Сваки бунар обично кошта око 30.000 америчких долара да би био изграђен. 600.000 америчких долара је укупно потребно да би се инсталирали ови бунари.

Донације су почеле да пристижу. Хришћанска задужбина (The Christian Endowment) финансираће 4 бунара, конзулат Уједињених Арапских Емирата је дао паре за такође 4 бунара.

Хамурабијева организација за људска права, невладина организација која се налази у Багдаду, изјавила је да је спремна да изгради бунаре чим стигне уплата.

Ако се не реши ускоро ова криза са несташицом воде, Асирци ће бити принуђени да напусте своје куће и села и да се преселе у крајеве где могу наћи воде.

Извор: OCP