Несвакидашње великопосно духовно славље у манастиру Покрова пресвете Богородице у Талонгу

Тренутно се налазимо у данима свете Четрдесетнице, тј. у данима када постимо бар мало строжије него у време остала три, такозвана, велика поста. Дани овог Часног поста, поприлично утичу и на ток дневних богослужења која служимо по нашим Светим парохијским храмовима, а посебно у манастирским.

Наша млада Епархија овде у Аустралији, сваког дана све више напредује на свим пољима па тако и на богослужбеном. Наш надлежни Епископ одређујући распоред служби у току Четрдесетнице подстакао је и учесталија пригодна предавања и духoвне поуке. То се може приметити у целој Аустралији, па тако и ми у Сиднеју и околним местима трудимо се да испунимо оно што је испланирано. Поред Сиднеја стигосмо и до Њукастла, Вулонгонга, Даптоа- недалеко од Вулонгонга, итд.

Служе се вечерња богослужења а затим се држе духовна предавања која народ радо посећује и помно прати уз пригодна питања и посне трпезе љубави. Најчешћа питања на крају су: „где је и када следећа молитва и следеће предавање". Јако нас радује та велика жеља код народа, да се надокнади знање које му је у младости ускраћено. Знамо каква је до недавно била „струја" у нашој Отаџбини. Споменула се- не повратила се, каже се у народу.

Поменуте вечерње службе служе се недељом увече. Средом и петком се служе Литургије пређеосвећених дарова. Да би се верни народ у посту што чешће причешћивао, настала је Литургија пређеосвећених дарова за коју се на недељној Литургији спрема причешће да би се њиме у среду и петак причестили верни који су се за то достојно спремили. О томе нам сведочи још и Свети Григорије Двојеслов, мада још има појединаца који то сматрају за „нешто ново". Није то ново, то је нешто слично као и праксачешћивања болесних ван храма, даровима спремљеним на Недељној Литургији. Једноставно дакле, раније припремљено причешће.

Свети Василије Велики вели да се Литургија пређевсоећених дарова служила и у мрсне дане, из истих разлога. Но, на последњој молитви, тј. отпусту на овој служби, спомињемо Светог Григорија Двојеслова, епископа римског, као писца ове Литургије.

Ко је био Григорије Двојеслов и шта сама реч „двојеслов" значи?

Он беше син сенатора римског, а касније и сам заповедник Рима. Ипак и поред државничке фнукције он се подвизавао, зидао манастире по Сицилији, а један и у Риму где се касније и постриже у монашки чин. По смрти Епископа римског Пелагија (још у време док је Рим био православан) предлагаше Двојеслова за новог Епископа римског. Он међутим хтеде и даље да се подвизава па побеже из Рима. Нађоше га промишљу Божијом јер га показа стуб светлости и тако он ипак постаде Епископ, онда православног, града Рима. Двојеслов значи „сабеседник" а Григорија овако зовемо јер је написао дело под тим именом, као рецимо Св. Јован Лествичник.

Још неке новости из наше Епархије.

У православној Цркви имамо Прво и Друго бденије. Бденије или бдење је појам који долази од глагола „бдити", као што можемо бдити над дететом, или над својом душом. Прво бденије служено је у среду 01.04.2009.и у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Талонгу. Овај наш нови и млади манастир налази се неких 170 километара од Сиднеја на путу према аустралијској престоници- Канбери.

Прво бденије је уствари јутрење са читањем великог канона Светог Андреја Критског па ћемо искористити приилку да кажемо неколико реченица и о овом великом духовном диву Цркве Христове.

Свети Андреј, епископ Критски, беше рођен нем и до седме године не проговори. Када га родитељи однесоше у храм и тамо се причести, он проговори . У четрнаестој години оде у манастир Светог Саве Освећеног и показа се изврсним монахом. Учествовао је на VI Васељенском сабору. Написао је доста поучних књига, песама, канона.. од којих му је овај који читамо у време поста далеко најпознатији. Његов биограф вели: „Гледајући му лице, слушајући медоточне речи, свак се наслађиваше и порављаше".

У овом канону све су песме покајног карактера са речима које упућују на пут покајања и спасења. Ево само неких за пример: „Од куда ћу почети са оплакивањем дела мога грешног живота, шта ли ћу узети као почетак садашњем ридању, Христе? Но ти као милостив даруј ми опроштај грехова.Похитај жалосна душо, заједно са телом твојим, исповеди се Творцу свих, окани се досадашњег безумља и принеси Богу сузе покајања. Из раја Адам беше протеран јер не одржа Твоју једину заповест Господе. И ја страдам што увек одбацујем спасоносне речи".

По сваком стиху пева се „Помилуј ме Боже, помлиуј ме". Ово богослужење се назива јутрење са каноном Светог Андреје Критског, а траје преко два сата.

Епископ Иринеј, игуман Данило, пет свештеника и три ђакона служили су и послуживали у поменутом манастиру. Народа и свештенства било је и из околних места: Сиднеја, Канбере, Вулонгонга, итд. По лепо организованом и Богу угодно одслуженом богослужењу прешло се у трпезаруј на вечеру и разговор о ишчекивању следећег богослжуења, молитвословља и предавња.

Нека би дао Господ да Срби овог дела Аустралије, а и остали, вођени нашим Владиком Иринејем достигну поклонити се светом Васкрсењу Христовом како рече једна од последњих молитава на Пређеосвећеној Литургији.

Протојереј-ставрофор Никола Билић

Извор: Епархија аустрaлијско-новозеландска