Неће нас заплашити. Идемо до Христове побједе!

Свештеник Милосав Јовановић: Кажу да свештеник Саша Јањић из Пљеваља представља опасност за камен темељац Црне Горе. Поручујем им да је, поред храмова и светиња, наше свештенство и монаштво такође светиња. Дозволимо ли да изгубимо иједног свештеника или монаха - знајмо да ће нам одузети и светиње. Ако не буде нашег свештенства, ко ће се са нама Богу молити и свете Литургије служити?

Молебан Пресветој Богородици за спас светиња и вере православне служен је 21. јуна 2020. године у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу. Након молебна улицама града прошла је свечана литија, која је раније пријављена, уз поштовање свих мера које је прописао НКТ, до цркве Светог Николаја у насељу Никољац.

Убрзо по завршетку литије свештеник Милосав Јовановић позван је да се одмах јави на саслушање у Центар безбедности Бијело Поље, само недељу дана након срамног напада на његово возило при чему му је причињена материјална штета од до сад непознатих починилаца. Позив на саслушање свештеника Милосава Јовановића због служења Богу и своме народу, још је један у низу срамних чинова застрашивања и дискриминације свештенства у Бијелом Пољу.

У беседи након молебна, пред сам полазак литије јереј Милосав Јовановић се пред Петровом црквом помолио:

-Нека нас Господ сачува од искушења и избави од злога. Тај зли је сами сатана, сами ђаво, кога Свети оци називају још и  непријатељем човјековим. Ипак он може врло лако постати пријатељ оних који ударају на Цркву идући против Христа Господа. Нажалост, у Црној Гори  ми смо данас свједоци удара на Христа, кога ти и такви покушавају протјерати из православне Црне Горе. Надамо се у Бога и у Његову милост да Господ неће дозволити да се то догоди. У данима иза нас, нажалост, били смо свједоци полицијских удара багерима на светиње.

-Рушење светиња је вјероватно први члан оног срамног закона о слободи вјероисповијести који је донесен, а са којим се Српска Православна Црква никада неће сложити. Ми се и окупљамо због  удара на светиње, на ћивот Светог Василија, чији конак цркве на Бриској гори су недавно срушили безбожници. Данашњи безбожници са овим и оваквим безбожним режимом иду и корак даље. Они не само да руше светиње, него нам прогоне и свештенство, које служи Богу и народу, као што је то случај са оцем Сашом Јањићем из Пљеваља. Кажу да отац Саша представља опасност за камен темељац Црне Горе. Поручујем им да је, поред храмова и светиња, наше свештенство и монаштво такође светиња. Дозволимо ли да изгубимо иједног свештеника или монаха, знајмо да ће нам одузети и светиње. Ако не буде нашег свештенства, ко ће се са нама Богу молити и свете Литургије служити? Како ћемо онда одбранити наше светиње?

-Срамно је и нечувено да се владикама и свештеницима суди и пресуђује. Тога нема нигдје у савременој Европи која треба да се стиди што је дозволила да се ово дешава у Црној Гори. Искористивши ситуацију да се Црква и свештенство дискриминишу и нападају ових дана, безбожници су се дрзнули да још и  пријете, шаљући пријетеће поруке. Поручујемо им да нас неће заплажити. Они треба да се стиде својих недјела, док смо ми одавно своје животе уткали у темеље ових храмова. Ми идемо до славне Христове побједе. Иако нијесам пророк, знам да ова наша борба има само један исход, а то ће бити Христова побједа и побједа оних који иду за Њим, поручио је свештеник Милосав Јовановић позивајући вернике да поштују мере НКТ, да у литији не буде ружних речи, нити погледа и да не наседају на провокације, јер је литија молитва, а молитвом се побеђује.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Неће нас заплашити. Идемо до Христове побједе!
Неће нас заплашити. Идемо до Христове побједе!
Неће нас заплашити. Идемо до Христове побједе!
Неће нас заплашити. Идемо до Христове побједе!