Невоље Срба у енклавама у сенци збивања на северу

Невоље Срба у енклавама у сенци збивања на северу

Срби у енклавама на Косову и Метохији указују да њихове невоље нису ништа мање него невоље њихових сународника на северу Косова, на којима је сва медијска пажња последњих дана.

Овај став деле нарочито Срби у месту Милошево општина Обилић, који живе у потпуном албанском окружењу.

„Јако нам је тешко. Нико нас не гледа, не знамо на чему смо”, рекла је извештачима Танјуга Обренија Дутина чија породица се почетком прошлог века доселила у Милошево.

Она каже да има утисак да нико не мари за Србе у централном Косову. Дутина је рекла да се говори само о северном Косову, али упозорава да, ако се не води рачуна о Србима централног Косова, неће бити добро ни онима на северу.

Она подсећа да не постоје само административни прелази на северу Косова, и да се блокада српске робе спроводи на прелазу Мердаре.

„Немамо где намирнице да купимо. Немамо превоз, не можемо код лекара, зубара. Нема лекова”, објаснила је Дутина.

Иначе, у Милошеву тренутно живи још око 30 Срба, односно 10 породица, а раније их је било преко 100.

Дутина се присећа да је цело Милошево до суседног Лазарева било насељено Србима, и додаје да у Лазареву нема више Срба.

Она је рекла да често када каже неком да је из Милошева сви гледају зачуђено, јер мисле да у том месту више нема Срба.

„Не може се објаснити колико је овде живот тежак”, поручила је Дутина, која у трошној кући живи са два сина који примају „минималац”.

Она се даље пожалила да се куће Срба не обнављају, иако су оштећене, ако се не прихвате косовске институције.„Ја нећу. Живећу како ми је”, подвукла је Дутина.

Што се тиче комшија Албанаца, пренела је да има провокација, и да су славили када су на северу Косова специјалне јединице косовске полиције РОСУ покушале да преузму административне прелазе Јариње и Брњак.

И њен син Радослав истиче да је живот у енклавама неиздржив: „Али немамо где да идемо”.

Извор: Танјуг, Политика