Николић: Србија инсистира на истини и правди

Председник Србије Томислав Николић истакао је вечерас да је Србија европска земља, која својом културом и историјским развојем припада европском цивилизацијском памћењу, али да инсистира на истини и правди по сваку цену.

Николић је на академији на београдском Правном факултету, организованој поводом 15. годишњице почетка НАТО бомбардовања и 10 година од мартовског погрома на Косову и Метохији, нагласио да је веза између два злочина несумњива, те да је НАТО агресија омогућила варварство и дивљање 2004. године.

Председник Србије је истакао да Косово и Метохија није ничија земља, па да на њу може да кидише ко хоће, већ је вековна српска кућа у којој, само ако хоће, могу да живе сви људи који цивилизовано и разумски поштују једни друге.

„Србија жели да се договори, а не да се уклопи у стандарде узурпатора. Србија ће да инсистира на истини и правди по сваку цену. Због мира у души, који је могућ, и помирења које је и нама потребно”, поручио је председник Србије.

Он је, указавши да правда и право треба да буду изнад сваког човека и једноки за све, подвукао да је НАТО бомбардовање била агресија на суверну државу.

Николић је указао да је веза између два злочина несумњива, те да је НАТО агресија омогућила варварство и дивљање 2004. године.

„У ваше време Србију, суверену европску државу, без одобрења Савета безбедности, по закону силе, а не права, НАТО је бомбардовао 78 дана. Србију и њену децу. Будите поносни што је у то зло време Правни факултет у Београду први покренуо међународну директну преписку са светом, прави противудар, али правним и етичким аргументима, који је по општој оцени био први и тешки пораз за агресоре и њихове заступнике”, истакао Николић у обраћању студентима.

Од тада је прошло 15 година и неке поуке стоје пред светом, констатовао је председник Србије, додајући да је „таман толико требало тада актуелном немачком канцелару Герхарду Шредеру да наглас каже истину коју је знао и 1999. године - да је НАТО бомбардовање СР Југославије било кршење међународног права, да је и сам то право погазио”.

Правда и истина, колико год биле споре, на крају су ипак достижне, уверен је српски председник, наводећи да је „пре неки дан проговорио Шредер, сутра ће неко други и тако све док пуна истина, оснажена правом и правдом, не буде јасна читавом свету”.

Николић је критиковао да део Европе није желео да одбрани не нашу, већ своју, европску цивилизацију и европску културу, промовишући право Албанаца на државу на српској територији.

Он је истакао да је пре 10 година, пред очима целог света народ који је зидао манастире, школе, болнице и цркве у својој хиљадугодишњој државној, православној историји на Космету кажњен, а вандали који руше, спаљују и затамњују српско и европско културно памћење су награђени некажњавањем и очекују коначну награду, да своју државу легализују на тлу где готово читав миленијум држава већ постоји - српска држава.

Николић је казао да за тврдњу да је Косово и Метохија српска земља, уз то и света, постоји валидна, поуздана документација.

„Једно од основних права на коме свет инсистира је неповредивост својине. Наша документа на Косову и Метохији о својини датирају с почетка 12. века. Наше тапије су у камену”, подвукао је Николић, подсећајући да се на Косову не чува само српска, већ европска култура, европско памћење, чува се значајан корак цивилизацијског хода човековог на читавој земљи.

Студенти, како су нагласили, овом академијом желе да пошаљу јасну поруку да нема сумње да је НАТО бомбардовање злочин.

Извор: Танјуг