Никољдан у Драговићу

Никољдан у Драговићу
Никољдан у Драговићу
Никољдан у Драговићу
Никољдан у Драговићу

На велики хришћански празник, Никољдан, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Драговићу.

Верни народ који се сабрао у далматинској светињи епископ Фотије је подсетио на житије Светог Николаја Мирликијског: -Свети Николај био је изванредна личност која је зрачила љубављу и добротом. По својој ревносној вери и милосрђу, за живота је завредио Божју благодат којом је већ тада чинио разна чудеса. Код православних Срба он је један од најпоштованијих светитеља, а на подручју Далмације и крсна слава више од половине верника. Његово чудесно житије може да служи за пример како монасима и свештеницима тако и свакоме човеку, јер су добра дела која је чинио и преданост вери путоказ ка уском путу који води до Спасења.

-Често се питамо да ли је могуће и у данашње време срести такве свете људе попут Светог Николаја Чудотворца. Иако је ово доба које нас много чиме одвраћа од светости, међу нама ипак има таквих људи, оних који су својим животом заслужили да буду називани светима - такав је био патријарх Павле. Свако од нас требао би да има за циљ да живи благочестиво и богоугодно. Данас је уобичајено да изопачени и грехољубиви људи покушавају да наметну себе као нормалне, а светитеље као нешто погрешно и да тако потпуно изокрену вредности, али нас наша Света Црква учи ко су они на које треба да се угледамо, поручио је Епископ Фотије.

Празник је увеличала и несвакидашња духовна радост, јер је отац Јован из манастира Драговића одликован чином протосинђела. Епископ Фотије му је пожелео да и даље настави свој труд, а том приликом и честитао крсну славу игуману Драговића, оцу Варсонуфију.

Извор: Епархија далматинска