Никшић: 300 година Александро-невске лавре

Никшић: 300 година Александро-невске лавре
Никшић: 300 година Александро-невске лавре
Никшић: 300 година Александро-невске лавре
Никшић: 300 година Александро-невске лавре

У оквиру Дана Светог Василија Острошког, културно-духовне манифестације која се ових дана одржава у Никшићу, у навечерје празника Светог оца нашег Василија Острошког Чудотворца, 11. маја 2017. године, отворена је изложба фотографија „300 година Александро-невске лавре“.

Бројну публику, сабрану поводом овог лијепог и несвакидашњег догађаја и уважене госте из Руске Православне Цркве: Његово Високопреосвештенство Митрополита ташкентског и узбекистанског г. Викентија, сталног члана Синода Руске Цркве, и Његово Преосвештенство Епископа кронштатског г. Назарија, игумана знамените Александро-невске лавре, поздравио је Епископ домаћин, Владика г. Јоаникије.

-Благодарећи љубави Преосвећеног Владике кронштатског г. Назарија имамо прилику да видимо умјетничке фотографије петроградских храмова, многих светиња овог царског града, гдје постоје многа знаменита здања културе и руске славе, али он је, понајвише, град велелепних храмова. Имамо у виду,управо, велику свету обитељ Александро-невску лавру, чији је старјешина Преосвећени Владика  кронштатски г. Назарије, који нам је донио ову изложбу, а њен аутор је, свима нама познати, г. Миша Бранковић.

-Овај догађај за нас, према ријечима владике Јоаникија, представља својеврстан подсјетник историје српског народа, јер под сводовима Александро-невске лавре почива последњи српски Патријарх из доба ропства под Турцима, патријарх мученик Василије Јовановић Бркић, а поред њега сахрањен је и Митрополит црногорски и приморски Василије Петровић, егзарх Пећког трона. У Благовештењском храму почива и чувени Херцеговац Сава Владисавић, један од првих великих Срба на високом положају у руској држави.

-Велике су наше везе са Русијом, нарочито са Петроградом, а посебно са Александро-невском лавром. Колико је студената, српских архијереја, духовника и професора учило у овој светој обитељи. То је огроман број, те су везе, дакле, дубоке. Оне нијесу ишле баш правом линијом кроз вријеме и историју, али се никада нијесу прекидале и, ево, у овим данима, када поједини очекују да се наше везе са Русијом прекину и да дође до трајног непријатељства ради интереса оних који нас у то непријатељство гурају, ми имамо обнављање, укрепљивање веза преко наше Свете Цркве, преко наших душа које љубе друг друга, брат брата, народ и народ, истакао је Његово Преосвештенство Владика г. Јоаникије.

Изложбу је пригодном бесједом отворио Преосвећени Епископ г. Назарије. Он је навео да је у Русији ове године јубиларни датум - стогодишњица Октобарске револуције, а то што се догодило, прије сто година, тицало се, према његовим ријечима, не само Руске империје него цијелог свијета.

-Једна од двије лавре које се налазе на територији Руске федерације је лавра у Санкт Петербургу - Александро-невска лавра која данас живи пуноћом живота. Ми смо жељели да вам овом изложбом покажемо не само архитектуру и величанствене храмове, већ да на овим фотографијама видите и народ који се у њима сабира, казао је Владика кронштатски Назарије, захваливши епископу Јоаникију што је ова изложба уприличена у Никшићу у оквиру торжественог прослављања празника Светог Василија Острошког.

У знак благодарности за љубав са којом посјећује Епархију будимљанско-никшићку, на спомен празника Светог Василија Острошког и за укрепљење будућих веза између два братска православна народа, Његово Преосвештенство Владика г. Јоаникије поклонио је Преосвећеном Епископу г. Назарију и Александро-невској лаври копију хиландарске иконе Богородице Тројеручице, намијењену древном Благовјештењском храму, који је, нажалост, још под управом музеја, са надом да ће се овај свети храм убрзо вратити у надлежност знамените Александро-невске лавре.

Повезане вести:

Извор: Епархија будимљанско-никшићка