Никшић: Бићемо на богоугодним литијама, све док се не повуче богоборачки закон

Након молебна, који је служен у препуном Саборном храму Светог Василија Острошког, свенародна литија, предвођена свештенством и монаштвом, прошла је кроз град Никшић изражавајући на миран и достојанствен начин неслагање и протест против неуставног и дискриминаторског Закона о слободи вероисповести.

Световасилијевском сабору верног народа, којег је, према проценама, било око 25 хиљада, на главном градском Тргу Слободе обратио се протојереј-ставрофор Драган Крушић:

„Вечерашња литија је прва од почетка Часног поста, периода интензивног сретања човјека и Богочовјека. Вјера у Бога је духовно узрастање људске личности у мјеру раста Христовог. Зато улицама Црне Горе шета Божји народ, богоугодници којима Господ сваку услишује, а небо им не прима гријеха, како каже велики пјесник. На литијама у Никшићу, сабира нас духовно и почивши патријарх Павле, народ уматичен његовим златоустим ријечима: Будимо људи, сабрани у неизрецивој љепоти његовог светачког лика“.

„Свих ових вечери, овим вашим великим, а надасве мирним и достојанственим саборовањем у одбрани светиња и вјере православне, ви сте на дјелу посвједочили да сте вјерни синови и кћери своје свете Саборне апостолске светосавске Цркве, да исту волите, поштујете и истински доживљавате као своју духовну Мајку, која вас је духовно родила и отхранила, дубоко свјесни чувене светоотачке максиме: Коме Црква није мати, томе ни Бог није отац“, беседио је свештеник Крушић.

„Саборујемо више од два мјесеца, а у литијам са вјерним народом заједно су наши почивши преци, који су „живот и витешко прегнуће увезали у два светосавска принципа – Крст часни и слобода златна. Сваки овај наш литијски ход благосиља и велики Архијереј и угодник Божји Свети Василије Острошки Чудотворац, исцјелитељ душа наших и домаћин дивног слободарског града Никшића“.

„Црна Гора, наша овоземаљска отаџбина, је света ризница великих православних светиња. Зато, да је правде, звали би је Светом Гором. Само у Цетињском манастиру налазе се свете и нетрулежне мошти Светог Петра Цетињског Чудотворца и државотворца. У Манастиру је похрањена честица Часног крста Господњег и рука Светог славног пророка Претече и Крститеља Јована, која је крстила Сина Божјег и читаво земаљско вријеме“, навео је прота Драган.

По његовим ријечима великих народних покрета нема без Божјег и светачког надахнућа.

„Зато смо овдје и бићемо на овим богоугодним литијама, све док се не повуче овај богоборачки закон. Наши властодршци тврде да се закон о слободи вјероисповјести доноси у име државе Црне Горе, због државних потреба, међутим, политичка теорија потврђује да су грађани држава, а не институције. Истинску првостворену државу Црну Гору створила је, нико други него, Митрополија црногорско-приморска и први државотворац Свети Петар Цетињски Чудотворац. Они су квасац црногорске историје и државе. На литијама, сваког молитвеног дана, у крсном ходу корача с разлогом половина становника Црне Горе. Такав слободарски покрет није забиљежен у њеној историји. Слободарски покрет вјерујућег народа оспоравају они који за себе тврде да су атеисти и да нема Бога, Боже им опрости. Ако Га нема зашто Му име помињу?! Једино слободан народ љуби истину и правду, а они који владају, доносе законе, руководе се само разлогом власти. Јасно је свима да иза спорног закона о отимању светиња, Цркве и њене имовине не стоје државни разлози, јер је и по свјетовним законима Црква одвојена од државе“, нагласио је протојереј-ставрофор Драган Крушић.

„На литијама бранимо достојанство човјека пред Богом и достојанство наше према нашим часним прецима, традицији, идентитету, истинској Црној Гори. Наше црквено-народне литије имају крсно-васкрсни карактер и одишу душом народа и овим истинама: да тама лажи пролази, а да свјетлост Божје истине свијетли и долази, да тама неправде пролази, а да свјетлост Божје правде свијетли и долази, да тама демонске злобе и људске пакости пролази, а да свјетлост Божје доброте и милости свијетли и долази, да тама богомржње и братомржње и невјерства пролази, а да свјетлост богољубља, човјекољубља и пријатељства свијетли и долази“, рекао је, између осталог, протојереј-ставрофор Драган Крушић.   

На хиљаде Никшићана поздравило је његове речи срдачним аплаузом, кличући: Не дамо светиње!

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Никшић: Бићемо на богоугодним литијама, све док се не повуче богоборачки закон
Никшић: Бићемо на богоугодним литијама, све док се не повуче богоборачки закон
Никшић: Бићемо на богоугодним литијама, све док се не повуче богоборачки закон
Никшић: Бићемо на богоугодним литијама, све док се не повуче богоборачки закон