Никшић: Светосавска акција Клуба добровољних давалаца крви „Свети Сава“

Никшић: Светосавска акција Клуба добровољних давалаца крви „Свети Сава“
Никшић: Светосавска акција Клуба добровољних давалаца крви „Свети Сава“
Никшић: Светосавска акција Клуба добровољних давалаца крви „Свети Сава“
Никшић: Светосавска акција Клуба добровољних давалаца крви „Свети Сава“

Клуб добровољних давалаца крви „Свети Сава“ из Никшића, један од најсупешнијих и најактивнијих у Црној Гори, организовао је 29. јануара 2018. године своју редовну Светосавску акцију добровољног давања крви. Након још једне рекордне акције уприличен је захвални ручак, чиме је КДД који носи име Светог Саве заједно са бројним гостима и пријатељима обележио десетогодишњицу више него успешног рада.

Акција је почела 13. јануара 2018. године у знак сећања на Миомира Ћинћура, прерано преминулог члана Клуба и његовог УО, када су 24 даваоца дала крв, а до самог дана акције јавила су укупно 53 даваоца. -Интересовање за Савинданску акцију је, заиста, велико и вјероватно ћемо бити принуђени да прекинемо давање крви, јер Служба трансфузије физички не може да прихвати све пријављене даваоце. Толики је број оних који су заинтересовани и који желе да дају крв, поводом акције посвећене Светом Сави, а намијењена је онима који су у потреби за драгоцјеном течношћу, нагласио је Ратко Чворовић, потпредседник Клуба.

Акцији се одазвало 36 клубова и друштава из Србије, Републике Српске, из готово свих градова Црне Горе и клубови из Никшића. Само током овог дана прикупљено је 135 јединица крви. Клуб „Свети Сава“, један од најактивнијих у Црној Гори, увећао је, за протеклих десет година, своје чланство и броји око 800 чланова. -Прва акција је протекла са 32 даваоца да би до данас наш Клуб стекао око 800 чланова. Током данашње акције стекли смо 11 нових чланова од којих су њих већина млади људи, који први пут даривају крв, навео је Чворовић.

Он је додао да су са чланством више него задовољни, а проблема немају ни што се тиче организације. Ипак, волели би да државне институције воде више рачуна о хуманитарном деловању какво је добровољно давалаштво крви. -Апелујем на све државне институције, Трансфузију крви Црне Горе, Министарство здравља да помогну и стимулишу рад клубова и друштава добровољних давалаца крви у Црној Гори, поручио је Чворовић.

Он је казао да је слава КДД „Свети Сава“ прослављена на празник њиховог Небеског покровитеља и заштитника. Славски колач је освештао и преломио свештеник Данило Зиројевић, који је, уз још неколико никшићких свештеника, и сам добровољни давалац крви. По завршеној акцији, у сали Парохијског дома у Никшићу, организован је захвални ручак са пригодним програмом. Сабрање је благословио протојереј-ставрофор Драган Крушић, а десетогодишњица рада обележена је доделом захвалница и плакета клубовима, сарадницима и бројним спонзорима, који помажу рад Клуба.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка