Никшић: У славу и част Светог Нектарија Егинског

Никшић: У славу и част Светог Нектарија Егинског
Никшић: У славу и част Светог Нектарија Егинског
Никшић: У славу и част Светог Нектарија Егинског
Никшић: У славу и част Светог Нектарија Егинског

Владика Јоаникије освештао Црквено-омладински центар Светог Нектарија Егинског

После свете архијерејске Литургије, коју је 6. јула 2019. године служио у никшићкој Саборној цркви Светог Василија Острошког покрај моштију Светог Нектарија Егинског, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије освештао је Црквено-омладински духовни центар са параклисом Светог Нектарија који се подиже у Никшићу.

Претходно су мошти великог светитеља и исцелитеља Нектарија Егинског, у присуству свештенства, монаштва и верног народа, испраћене из Саборног храма и однете до места где се подиже Црквено-омладински центар.

Преосвећени Епископ је, уз саслужење свештенослужитеља, обавио освећење Духовног центра посвећеног Светом Нектарију Егинском, благословио досадашње радове и прочитао молитве за наставак тог благословеног дела.

-У Никшићу оснивамо Духовни центар Светог Нектарија Егинског да бисмо добили благослов тог великог Божјег угодника и исцјелитеља, коме притичу сви православни народи ради тјелесног и душевног здравља, ради оснаживања вјере. Његове мошти претвориле су се, Божјом благодаћу, у живоносни извор, у живо врело православне вјере, које напаја све оне, који су жедни, као кошуте у гори, Бога живога. Нека буде срећна и благословена ова градња. Ову градњу ми посвећујемо Богу и Светом Нектарију; даће Бог да се овдје, у име Божје, у будуће сабирамо. Покровитељство  Светог Нектарија нека буде над овим домом, над овим здањем, над овим мјестом, јер гдје год се слави име Божје ту је Божја милост и Божја благодат, том мјесту треба приступати са страхом Божјим и побожношћу. Да се на такав начин преображавамо, удаљујемо од свакодневних лоших навика и да се трудимо да своје таленте посветимо Богу, да Богу угодимо, да увијек радимо на свом и спасењу својих ближњих, да се, на такав начин, међу нама утврђује љубав, заједништво, доброта и да се међусобно помажемо, кријепимо у свим временима, казао је Владика будимљанско-никшићки.

-Ова времена обилују искушењима, али то не треба да нас плаши. Хришћани су увијек пред искушењима, било да долазе споља, а понекад и изнутра. Ми, увијек, треба да се везујемо за славу Божју, да призивамо милост Божју, да се трудимо да идемо правим Божјим путем, да свједочимо истину, правду и љубав, да будемо спремни да праштамо и љубимо своје ближње, чак и своје непријатеље. На то смо ми хришћани позвани и то је наше оружје. Истина, правда и љубав Божја, то је хришћанско оружје, другог оружја немамо, тим оружјем се боримо и увијек побјеђујемо. Понекад може да изгледа да смо поражени, понижени, али, Господ Исус Христос је на крсту, пред невјерујућим и маловјерујућим, изгледао поражен и понижен, а Он је, управо, у том моменту извршавао дјело спасења рода људског. Да се везујемо за Часни крст Господњи, да нас снажи сила Његовог Васкрсења, да се, увијек, кријепимо и радујемо. Зато и градимо што се надамо да ћемо и ми и наше потомство свједочити славу Божју у овом нашем времену и будућа покољења да ће на исти начин тако свједочити. Ово је залог за нас и за наше потомство, залог спасења, залог вјере, залог доброте, залог љубави Божје. Нека Господ укријепи оца Слободана, који је преузео ову велику обавезу и све оне који му помажу, који су се укључили у градњу овог дховног центра. Нека их Бог благослови и руководи својим путем спасоносним, да им дарује силе да ово здање саграде и да га посвете Богу и Светом Нектарију, закључио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка