Никшићки лекари на челу молитвеног хода за спас светиња

Никшићки лекари на челу молитвеног хода за спас светиња
Никшићки лекари на челу молитвеног хода за спас светиња
Никшићки лекари на челу молитвеног хода за спас светиња
Никшићки лекари на челу молитвеног хода за спас светиња

Пред Саборним храмом Светог Василија Острошког у Никшићу 21. јуна 2020. године, уз поштовање мера надлежних здраствених органа везаних за корона вирус, служен је молебан Пресветој Богородици за очување светиња.

Након молебана, који су служили свештеници и свештеномонаси Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске, сабранима се, најприје обратио протојереј Миодраг Тодоровић:

-Светост је највећа мјера људског достојанства. У светом човјеку пребива сила Божја и зато је диван Бог у свима светима својим. Зато ми не дамо светиње, јер ако немамо светињу онда немамо силу која нас освећује, немамо светитеље и постајемо дивљи народ, дивљи људи. Зато смо ми данас овдје у име добра, у име добра сваког човјека, сваког бића Божјег, у име добра читаве васељене и читавог свијета. Да смо на путу добра и на путу здравља, оног цјеловитог тјелесног и духовног, потврђују и доктори из Никшића, њих више од 60, који су се вечерас сабрали да својим присуством потврде и посвједоче да се овдје о добру ради.

Протојереј Миодраг Тодоровић је упутио пастирску молбу за поштовање мера НКТ, јер се на Тргу Шака Петровића у међувремену окупио велики број народа, како би се, по његовим речима, при поласку у литију испоштовао цивилни закон, „без обзира какав је и зашто је донијет“. „Да га испоштујемо да нас буде мање од 200 овдје, да држимо дистанцу и да се тако понашамо цијелим путем док ова литија траје“, поручио је протојереј Миодраг Тодоровић.

У име колега лекара, који су први пут организовано учествовали у литији за одбрану Светиња, као и у своје лично име, обратила се Ана Ђурковић, доктор стоматологије из Никшића:

-Поздравићу вас у име присутних љекара реченицом нашег бесмртног пјесника и владике Петра II Петровића Његоша: „Нове нужде рађу нове силе“. Ова ријеч не да нам да клонемо духом пред било којим искушењем. Зато смо се и данас сабрали да се заједно супроставимо и заједно побиједимо невоље, јер је светиња живота оно око чега се може сабрати сваки добронамјерни човјек. Сваки човјек је личност, то јесте јединство душе и тијела, гдје дух помаже и бодри тијело, а у здравом тијелу, како је истакла, почива и здрав дух. У то име, и за тај циљ, ми, овдје окупљени љекари разних специјалности, сабрали смо се да уједињени кажемо да вриједност здравља нема цијену и да је свака наша активност усмјерена према том циљу. Како би испоштовали однос према духовном и тјелесном јединству човјека, водимо се ријечима патријарха Павла: „Будимо људи“. То је једини циљ коме сви хрлимо и тежимо. На здравље и спасење молитвени вход.

Литија за мир, братску слогу и љубав међу свима, а против дискриминације прошла је улицама Никшића без задржавања на Тргу Слободе. На челу молитвеног хода били су никшићки лекари.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка