Ниш – мартириополис и царски град

У петак 3. јунa 2011. године, у свачаној сали Универзитета у Нишу, Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј присуствовао је отварању десетог по реду научног скупа византилога Ниш и Византија, на тему Ниш - мартириополис и царски град.

Уводну беседу је, у име организационог одбора, произнео др Миша Ракоција. Затим је Патријарх српски Г. Иринеј благословио рад и учеснике скупа, пригодном поздравном беседом. После Патријарха Иринеја присутне су поздравили мр Милош Симоновић, градоначелник Ниша и др Мирољуб Гроздановић, ректор Универзитета у Нишу. Академик др Ренате Пилингер из Беча је свачно отворила дести по реду научни скуп византолога. После свечаног отварања др Јанис Варалис из Волоса представио је Зборника радова бр. 9, са рефератима са прошлогодишњег скупа. Затим су сви присутни одгледали научно-популарни филм „Хришћанска антика у Нишу".

Програм скупа на тему Ниш - мартириополис и царски град, 3-5. јун 2011. Ниш

Од 2001. године у Нишу се, већ традиционално, у оквиру прославе славе града - Цара Константина - одржава међународни научни скуп под називом Ниш и Византија. Овај скуп окупља научну елиту из целог света из области историје уметности, археологије, историје, богословља и књижевности из периода Виазнтије. Историја ранохришћанског периода Ниша поткрепљена је новим научним аргументима и у великој мери се разликује у односу на знања којим се располагало пре почетка одржавања научног симпозијума од 2002. године, истакао је на отврању један од оснивача скупа др Миша Ракоција.

Сумирајући резултате десетог научног симпозијума "Ниш и Византија" који је управо завршен, г. Ракоција је нагласио у поздравном говору да су ове године у раду скупа учествовали византолози из целог света. Научни скуп византолога "Ниш и Византија" налази се, по значају, на четвртом месту на листи коју је сачинио Универзитет у Харварду. Почев од 2002. године, на симпозијуму је до сада учествовало више од 400 научника иза којих је остало и одштампано осам зборника радова са око 4.000 страница.

Говорећи о научним достигнућима скупа, Ракоција је рекао да је тај симпозијум допринео свеобухватном сагледавању значаја археолошког налазишта Медијана.