Ниш: Свети Сава - светионик српског рода

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, у четвртак 25. јануара 2018. године у дворани Дома Војске у Нишу одржана је Светосавска академија под слоганом Свети Сава светионик српског рода, известио је Радио Глас Епархије нишке.

Свечаности су присуствовали високопречасни и пречасни оци, саветник у Управи за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Мирољуб Радосављевић, начелница Нишавског округа гђа Драгана Сотировски, градоначелник Ниша г. Дарко Булатовић, председник Скупштине града Ниша мр Раде Рајковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, председник Матице Српске проф. др Драган Станић, директор Републичког завода за заштиту споменика културе гђа Мирјана Андрић, представници Универзитета у Нишу као и образовних и културних институција Ниша, представници Жандармерије и Полиције Републике Србије и многобројни грађани који су до последњег места испунили салу Дома Војске у Нишу.

Нишка црквено певачка дружина Бранко којом је дириговала гђа Сара Цинцаревић на почетку Светосавске академије отпојала је Тон Деспотин. Химну Боже правде заједнос у извели Војни оркестар из Ниша под диригентском палицом капетана Дејана Ђорђевића и Црквена певачка дружина Бранко. Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније поучио је окупљене: -Дивни кнез Растко Немањић једне ноћи је кренуо из топлог очевог дома да испуни речи Христове: „Ако ко хоће за мном ићи нека се одрекне себе и узме крст свој и за мном иде“.

-Свети Сава није први псоејао семе науке Христове у српски род, али је он први који је посејано семе залио, оградио, оплевио и тиме обезбедио добар плод поучио је окупљене Преосвећени Владика.

Након уводног слова Епископа нишког, надахнуту Светосавску беседу одржао је председник Матице Српске проф. др Драган Станић, драмски писац, књижевни критичар и песник, који је донео и поздраве родних и благородних равница Срема, Бачке и Баната.

Програм овогодишње Светосавске академије уприличили су хор Богословије Светих Кирила и Методија из Ниша са диригентом јерејем Стефаном Цинцаревићем, Дечја омладинска Црквено певачка дружина „Бранко“ са диригентом Јованом Микић, Фолклорно-драмска секција „Бранко“ чији је уметнички руководилац Сузана Миловановић, Фолклорни ансамбл „Бранко“ чији је уметнички руководилац Владица Јаношевић, ансамбл Студентског културног центра, Фолклорни ансамбл „Оро“ чији је уметнички руководилац проф. др Славољуб Узуновић, као и Дејан Најдановић Најда, музичар и композитор из Ниша. Текстове, које су припремили протојереј ставрофор Ненад Микић и песникиња Марина Милутиновић, публици су пренели драмски уметници Драгана Јовановић и Виктор Савић, као и млада рецитаторка Анђелија Милошевић, ученица Основне школе „Бубањски хероји“ из Ниша, Анђелија Милошевић.

Светосавска академија „Свети Сава светионик српског рода“ одржана је у организацији нишке Црквене општине, Нишке црквено певачке дружине „Бранко“ а уз подршку Града Ниша и Копнене Војске Србије. Овогодишњу академију помогли су Фондација Дејан Манчић, г. Јовица Стојановић и његова породица и г. Зоран Стаменковић.

Радио Глас Епархије нишке

Извор: Радио Слово љубве