Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Андреј посетио Институт за православно богословље на Минхенском универзитету

У петак, 26. јуна 2013. г. Преосвећени Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј Ћилерџић боравио је у куртоазној посети Институту за православно богословље при Лудвиг-Максимилијанс- универзитету у Минхену (Institutut für Orthodoxe Theologie).

У пратњи Владике Андреја су били и високочасна господа - архимандрит Козма Бихл из Цириха и ђакон Филип Милуновића из Беча.

Преосвећеног Владику Андреја су дочекали дојаен и декан проф. др Атанасије Влецис, председавајући овог Институтуа, и двојица професора, доц. др Анагирос Анаплиотис за Канонско право и проф. др Божидар Андонов за Пастирско богословље и педагогију религије. Доцније су се разговору прикључили и проф. др Константин Николакопулос за Библијско богословље и Нови Завет и гост проф. др Христос Караколис, такође библиста из Атине.

Преосвећени Епископ Андреј је у двочасовном дијалогу са професорима и студентима овог Института говорио о својој архипастирској опитности  - проблемима, тенденцијама и визијама - на трону Епархије чије географске координате захватају Аустрију, Швајцарску, Италију и Малту.

Владика је са реторичком  бравуром говорио о Институту као alma mater и његовом научном телу као посебној институцији и надасве важној етапи у његовој личној теолошкој формацији, као и посебности овог Института као научне институтције која ће, нека узгред буде речено, ове јесени прославити 20. годишњицу свога оснивања. Преосвећени Владика Андреј је истакао да су године које је он провео у Минхену на овом Институту у својству научног асистетента припремајући теолошку дисертацију код проф. др Влециса на катедри за Систематско богословље, било посебно плодне у његовом личном научном зрењу. Пут од ”науке ка спиритуалности” показао се веома плодним, истакао је Владика, поткрепивши свој опит вишебројним примерима из своје архипастирске праксе, како у својој Епархији, тако и у екуменском дијалогу са другим хришћанским конфесијама.

Након експозеа Владике Андреја о смеровима његовог пастирског деловања и акцентима које је он за своје једногодишње праксе на трону Епископа аустријско-швајцарског положио, уследио је разговор са професорима и студентима Института. У том дијалогу се показала не само посебна комуникативна страна личности Епископа Адреја, већ, пре свега, његов харизматични ауторитет да in praxi примени теолошко знање на пастирском изазову. Више примера из његовог омилитичког (полиглотског) искуства  је показало дубину  и распон тема којима је суочен у својству Архипастира на укупно 40 парохија у четири земље своје Епархије. Владика је на сва питања одговарао са посебним ангажманом, брусећи теолошке нијансе кључних појмова око којих се концентрисала дискусија, као што су  ”теологија у дијаспори у 21. веку”  и изазови теологије у глобалном свету.  Епископ Андреј је позвао сав аудиторијум на трпезу љубави за којом су продубљене још неколике богословске теме.

Ова куртоазна визита Владике аустријско-швајцарској Институту за православно богословље била је надахњујући импулс и високо признање овој институцији, на којој је студирало или студира више десетина студената српског порекла.

протођакон Зоран Андрић, Минхен