Њујорк: Хиландар – наслеђе и обнова

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа источноамеричког г. Митрофана у Њујорку ће данас бити свечано отворена изложба "Хиландар, наслеђе и обнова". Изложба је организована у сарадњи Саборне цркве светог Саве у Њујорку и Задужбине светог манастира Хиландара из Београда. Поставка ће бити отворена до 5. маја 2013. у парохијском дому цркве светог Саве на Менхетну (15W 25th Street).

Изложба приказује репродукције богатог хиландарског наслеђа и информације о обнови Хиландара у 21. веку. Циљ изложбе је да посетиоцима пружи могућност основног упознавања са слојевитим и мултидисциплинарним садржајем хиландарске заоставштине и значајем његовог очувања у данашње време.

Иако игуман Методије први пут борави у Њујорку, Хиландар је већ нашао своје место у срцима Њујорчана који су на добротворном скупу за помоћ манастиру, у мају 2012. године, трудом и у организацији господина Банета Вујиновића и његове супруге Горице, прикупили 20.000 долара.

Током посете Сједињеним Државама, игуман Методије ће имати више сусрета са нашом дијаспором у Епархији источноамеричкој и Епархији новограчаничкој-средњезападноамеричкој, где ће се срести са Преосвећеним владиком Лонгином. У епархији владике Лонгина хиландарска делегација, на челу са игуманом, боравила је и крајем 2010 и почетком 2011., године када је потврђена чврста духовна веза наше цркве и верног народа у расејању и манастира Хиландара. Том приликом је прикупљена веома вредна помоћ за обнову Хиландара коју су Срби али и њихови амерички пријатељи, несебично даровали на неколико добротворних скупова.

Извор: hilandar.org