Њујорк: Проглашен Месец руско-америчке историје на нивоу целе државе

 По први пут у историји, оба законодавна тела државе Њујорк, Сенат и Скупштина усвојили су резолуцију коју је иницирала коалиција организација руских сународника да се прогласи Месец руско-америчке историје у држави Њујорк. Сенатори су такође препоручили да гувернер државе потпише резолуцију, на тај начин прогласивши на високом нивоу, април Месецом руско-америчке историје,  јавља Веће за координацију организација руских сународника САД на свом сајту.

Према Центру руско-америчког културног наслеђа, текст резолуције је постављен на државном порталу. Резолуција ће бити послата руском амбасадору у САД, руском генералном конзулу у Њујорку и архијерејима.

11. априла коалициони чланови присуствовали су заједничком састанку Државног сената и Скупштине да би били сведоци званичне регистрације резолуције као законодавног документа. По благослову Епископа нарофоминског Јована, делегацију која представља руске културне организације обухвата протојереја Георгија Конева, канцелара парохија Московске Патријаршије у САД, и протојереј Александар Голубов, свештеника цркве Св. Николе у Њујорку, који је на захтев сенатора благословио рад Сената и Скупштине.

Месец руско-америчке историје почеће средином априла у држави Њујорк. Ове године он ће бити посвећен 55-годишњици прве свемирске мисије Јурија Гагарина.

Месец рускоамеричке историје одржава се сваке године од 2012. године. Тада је Центар руско-америчког културног наслеђа формирао коалицију десет организација руских сународника који су послали петицију за Месец њујоршком државном Сенату. Ове године на догађајима овог Месеца очекује се око 50 организација руских сународника.

Извор: Руска православна Црква (превод – Информативна служба СПЦ)