Нобеловац Орхан Памук у посети Епархији бачкој

Нобеловац Орхан Памук у посети Епархији бачкој
Нобеловац Орхан Памук у посети Епархији бачкој
Нобеловац Орхан Памук у посети Епархији бачкој
Нобеловац Орхан Памук у посети Епархији бачкој

После примљене Међународне књижевне награде „Милован Видаковићˮ, додељене 20. децембра 2016. године у огранку САНУ у Новом Саду, турски књижевник и нобеловац Орхан Памук изразио је жељу да посети православну Светогеоргијевску саборну цркву.

Свечани пријем је уприличен у Саборном храму, где је прослављеног писца, у име владике Иринеја, дочекао протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког, и братство храма, који су госта упознали са историјатом Катедралне цркве у Новом Саду.

Добитник Нобелове награде за књижевност се уписао у летопис Саборног храма, изражавајући снажна осећања и доживљаје приликом упознавања са суштином и значајем православне светиње. Предивни и древни храм који је више пута рушен и обнављан представља срце овога града и извор идентитета српског народа, забележио је Памук у Летопису, изразивши захвалност братству храма на пријему и срдачној добродошлици.

Орхан Памук је потписао своја два позната дела Истанбул успомене и град и Џевдет-бег и његови синови, која ће бити сачувана у Епархијској библиотеци. У знак сећања и захвалности на посети, прота Владан је турском нобеловцу уручио дар Епископа бачког г. Иринеја ‒ монографије Унеско у Србији и Саборна црква у Новом Саду.

Владика Иринеј je на монографији УНЕСКО у Србији, на енглеском језику, написао посвету: Књигу дарујем писцу са ванредном харизмом од Бога и човеку са људским достојанством у служби Бога. Са благословом и најбољим жељама, Епископ бачки Иринеј.

Орхан Памук је добитник Нобелове награде за књижевност 2006. године. Његове књиге су преведене на више од шездесет језика. До сада је на српском језику објављено 12 књига турског нобеловца, у издању издавачке куће „Геопоетика”. Најпознатија Памукова дела су: Бела тврђава, Нови живот, Зовем се Црвено, Истанбул успомене и град, Снег, Тиха кућа, Чудан осећај у мени, Жена црвене косе, Џевдет-бег и његови синови, као и многа друга.

Извор: Епархија бачка