Порука патријарха Кирила поводом Папине оставке

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је 1. марта  2013.  поруку умировљеном римском Папи Бенедикту XVI

Ваша Светости,

У ове посебне дане за Вас желим да изразим осећања братске љубави и уважавања у Христу. Ваша одлука да оставите столицу римских епископа, коју сте смирено и једноставно објавили 11. фебруара ове године, наишла је на живи одзив у срцима милиона католика.

Нама је свагда био близак Ваш доследан став који је био бескромпомисан у питању вере и приљежног држања живог Предања Цркве. У време када  идеологија опуштености и моралног релативизма покушава да из живота људи истисне моралне вредности, Ви сте смело дизали свој глас  у заштиту јеванђељских идеала, високог достојанства човека и његовог призива на слободу од греха.

Гајим топле успомене на наше сусрете до Вашег избора на римску катедру. За време Ваше службе добијали смо позитивне импулсе у односима међу нашим Црквама који пројављују Вашу велику одговорност за сведочење савременом свету о Христу, Распетом и Васкрслом. Искрено се надам да ће добри односи између православних и католика развијани у току Ваше службе, наставити да се још чвршће негују током службе Вашега наследника.

Молим, примите моје срдачне жеље за Ваше крепко здравље, дуги живот и помоћ одозго у Вашим молитвима и у Вашем богословском раду.

„Нека Вас Бог наде испуни сваком радошћу и миром“ (Рим. 15, 13)

С љубављу у Господу,

+КИРИЛ

Патријарх московски и све Русије

Извор: Московска патријаршија