Споменик антинацистичком борцу Александру Шморелу у Оренбургу

Photo: cdnvideo.ruУ среду, 30. септембра 2020. г. на Медицинском универзитету у Оренбургу откривен је споменик антифашистичком хероју и мученику за православну веру.

„Прошло је 75 година од победе у Другом светском рату, али нико не може заборавити догађаје из тих година. Данас отварамо меморијал у част Александра Шморела, Оренбуржанина, хероја немачког отпора и свеца руског Православља“, рекла је на отварању Татјана Савинова, вицегувернер и потпредседница владе за социјалну политику регије Оренбургна, преноси ТАСС.

Свети Александар је створио подземни покрет Бела ружа и погубљен је 1943. године због писања и растурања антихитлеровских памфлета. Такође је био студент Медицинског универзитета.

Споменик је постављен испред улаза на територију Државног медицинског универзитета Оренбург, а двострана икона је постављена иза бисте. Једна страна иконе је заснована на икони Саборне цркве Руске Заграничне Цркве у Минхену, а друга на икони у Саборној цркви Светог Николаја у ​​Оренбургу.

„Александар Шморел је ујединио руски и немачки народ, постао је преносилац руске културе и руске душе својим немачким другарима током четрдесетих година, током рата“, рекао је Игор Храмов, председник оренбуршког добротворног фонда „Евроазија“.

Споменик, извајан на основу фотографија које је Гестапо снимио током хапшења Светог Александра, финансиран је прилозима прикупљеним током протекле три године, објаснио је Храмов.

Традиционална додела Шморлеових стипендија студентима из Оренбурга такође је први пут одржана код новог споменика.

***

Свети мученик Александар Шморел (данас свети Александар Минхенски) био је студент медицине током Другог светског рата и један од чланова  и оснивача антинацистичке групе Бела ружа. Заједно са осталим члановима Беле руже покушао је да окупи народну подршку међу Немцима како би се покушао одупрети Хитлеру и нацистичком режиму. Ухапшен је у фебруару 1943. године, а стрељан 13. јула 1943. године у затвору Штаделхајм у Минхену. Дана 5. фебруара 2012. године, прибројан је сабору светих на Литургији у Саборној цркви Светих мученика и исповедника Русије у Минхену, у Немачкој. Црква га се сећа 13. јула.

Извир: Orthochristian (са енглеског Инфоркативна служба СПЦ)