”Нојева барка неће бити пронађена”

Археолог Ерик Клајн војује у својој новој књизи против популарних старозаветних приповести у ”проналсцима”  псевдо-археолога

Веома често самозвани познаваоци Библије сензационалностички разглашавају, трубе и добошаре: пронађена је Нојева барка на брду Арарату или Едемски врт, но све то без икакавих сувислих археолошких или геолошких доказа.

У својој награђеној књизи која у енглеском оригинлау гласи – „From Eden to Exile: Unraveling Mysteries of the Bible“Ерик Клајн (Eric Cline) показује такве полуистине. Овај иначе угледи археолог и аутор бестселера показује на основу солидних археолошких и проверенеих историјских сазнања шта лежи у основи познатих библијских приповести. Реч је о дубоком и уједно провокативном испитивању  трагова.

У потрази за Нојевом барком? Безизгледно. Десет заповести? Већ постоје старији историјски примери.  У књизи ”Зашто Нојева барка неће бити пронађена” амерички археолог Ерик Клајн  анализира и одбацује наративе попут оних из бестселера Вернера Келера ”Библија је ипак у праву”. Клајн вели да је сада ”последње време да озбиљни археолози, историчари  старог света и компетентни библисти освоје територију коју су псевдонаучници освојили”. Библија мора као и сви антички извори, ”бити анализираба као текст”.

Генијални асиролог Џорџ Смит је 1872.г. открио у Британском музеју похрањених таблица с клинастим писмом један текст са извештајем о Потопу из предбиблијског времена. Мало доцније, 1881.г. , његов колега Арчибалд Сејс је пронашао у једном тунелу за водоводне цеви у Јерусалиму (”Силоамском тунелу”) древне јеврејске текстове које је дешифровао. При ископавањима у Палестини 1935.г. на локалитету мета Лахиш пронађен су мастилом исписана парчад глине, са којег се без тешкоћа могло дешифровати текст. У том тексту се спомињу пророци...

Све су ово спектакуларни проналасци. Они потхрањују библистику, маме истраживаче, студенте и авантуристе у земље Далеког и Блиског истока и подстичу Fundraising за ископавања и експедиције. Такође и трговци аутентичним и фалсификованим објектима из библијских времена имају добит од ” библијских проналазака”.  Оно што стоји у поднаслову Келерове књиге - ”Наука потврђује истину Библије” - зацело поантирана парадигма, стала се мењати седамдесетих година. На интернету колају различити ”извештаји” аматера археолога и лаика који бацају сенку на озбиљна научно фундирана археолошка ископавања/истраживања.

Професор др Ерик Х. Клајн, са универзитета у Вашингтону  је посветио читаву књигу оваквим ”лаичком проучавању Библије”. Његова књига «From Eden to Exile – Unraveling Mysteries of the Bible» из године 2007.г. објављена код популарног издавача National Geographic сада је доступна на немачком језику. Професору Клајну није ни до какаве ”демистификације” библијских истина, већ против аматерског сензационализма лаичке археологије и псевдонауке. За разлику од америчког оригинала, немачки превод указује већ на оштрицу копља Клајнове критике ”Зашто Нојева барка неће бити пронађена” - Eric H. Cline: Warum die Arche nie gefunden wird. Biblische Geschichten archäologisch entschlüsselt.  Theiss-Verlag / Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 2016.

Овакав наслов би аутору изгледао одвећ директним, јер њему није стало да своје читаоце препадне, већ да упозори и отрезни од фундаменталистичког инструментализовања археологије од стране дилетаната и аматера жедних сензационализма. Књига је намењена свима – и онима који већ нешто знају о Светом Писму Старог Завета и онима који су мишљења да знају.

Протођакон Зоран Андрић