Нотни зборник „Српски Божић“

У Галерији Матице српске у Новом Саду свечано је представљен Нотни зборник „Српски Божић“. Ово јединствено дело приредила је Тамара Адамов Петијевић, диригент Хора „Свети Стефан Дечански“, при Храму светог Петра и Павла у Сремским Карловцима, и вокално-инструменталног студија „Орфелин“, као и професор Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду.  Реч је о јединственом делу које на готово 300 страница доноси свеобухватан избор божићних богослужбених и небогослужбених песама које су стварали врсни српски композитори инспирисани богатом фолклорном и музичком традицијом прослављања Божића на просторима које су Срби некада насељавали и на којима још увек живе. Уз то, ову књигу краси изузетан одабир квалитетних репродукција српских средњовековних и барокних икона које су за потребе овог издања уступљене из фондова наших најзначајнијих културних установа.

Својим појањем нотни садржај зборника и његову шароликост звучно су оживели чланови и солисти вокалног студија Орфелин, предвођени диригентом Тамаром Адамов Петијевић, и специјални гости: деца „Мајстори певачи“ из Академије забаве и уметности, са својим уметничким руководиоцем Марином Адамов Стојадиновић.

Свечаном представљању ове књиге присуствовао је и архимандрит Стефан, игуман Манастира Велика Ремета у Фрушкој Гори. О овој књизи говорили су мр Предраг Ђоковић, доцент на Одсеку за црквену музику при Музичкој академији у Источном Сарајеву, др Ненад Ристовић, ванредни професор Филозофског факултета у Београду, Срђан Тепарић, музички критичар, Јелена Анастасија Тонић, диригент црквеног Хора „Свети Александар Невски“ из Београда, и сам приређивач.

Извор: Епархија сремска

Нотни зборник „Српски Божић“
Нотни зборник „Српски Божић“
Нотни зборник „Српски Божић“
Нотни зборник „Српски Божић“