Нотр Дам прославља 850. рођендан

Нотр Дам прославља 850. рођендан

Ова католичка црква из 12. века ''преживела'' је Стогодишњи рат, Француску револуцију и два светска рата, а сада је спремна да дочека инвазију фотоапарата посетилаца који ће је посетити на дан обележавања њене годишњице, преноси Ројтерс.

Угнеждена на острву на реци Сени, Нотр Дам је вољено религијско, културно и историјско место у граду светлости. ''Свих 850 година ова катедрала је симбол лепоте, истине и доброте који привлачи генерације'', рекао је свештеник Патрик Жакин.

Ова црква, са својом импозантном фасадом, препознативим изгледном и звонима - коју је Виктор Иго у свом роману ''Звонар Богородичине цркве у Паризу'' учинио бесмртном - годишње привуче милионе очараних посетилаца. Градња катедрале је почела 1163. године током понтификата папе Александра Трећег и трајала је 180 година; у њој је крунисано 25 француских краљева.

Током прославе годишњице, од 12. децембра до 24. новембра 2013, очекује се да ће Нотр Дам посетити 20 милиона поклоника, туриста и других. Серија концерата, религиозних и културних догађаја планирани су током јубиларне године.

Извор: блиц.рс