Нова бугарска црква отвориће дври у срцу Европе

Историјски догађај за Епархију западно-средњоевропску Бугарске Православне Цркве - нова црква отвориће своје двери у срцу Европе за бугарске вернике који живе у Бечу, у околини и широм Аустрије. У Недељу Свих Светих, 11. јуна 2017. године, биће освећена бугарска црква посвећена Светом Јовану Рилском у Бечу, у Аустрији. Освећење ће обавити Његово Високопреосвештенство Митрополит западно-средњоевропски Антоније у саслужење са свештеника ове епархије.

Бугарски  православни парохијани у Западној и Централној Европи задовољавају своје духовне потребе углавном употребом католичких и протестантских цркава које им се уступају у ту сврху, као и придружне просторије. Иначе, први пут су бугарски исељеници у Мађарској подигли своју цркву у Будимпешти, чија је изградња завршена 1931. храму, док је њихов други храм у Бечу изграђен специјално за духовне потребе бугарских верника који живе у Аустрији, и то на иницијативу бугарског црквене заједнице која као свог светог покровитеља светкује Јована Рилског Чудотворца.

Храм је грађен око три године средствима бугарских верника, аустријских пријатеља и поштовалаца православља, као и бугарске државе преко Дирекције за вероисповедање при Министарском савету.

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског Информативна служба СПЦ)