Нова црква за Србе у Бечу

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј разговарао у Бечу са председником Аустрије Хајнцом Фишером и бечким градоначелником Михаелом Хојплом. Патријарх добио обећање да ће бити изграђена још једна црква у делу Беча где има највише Срба.

Патријарх српски Иринеј састао се у Бечу са највишим званичницима Аустрије, Беча и римокатоличке цркве у тој земљи, којима је изразио захвалност што омогућавају и помажу Србима да уживају верску слободу. Поглавара Српске православне цркве примили су председник Аустрије Хајнц Фишер, градоначелник Беча Михаел Хојпл и надбискуп бечки кардинал Кристоф Шенборн.

Патријарх Иринеј уписао се и у "Златну књигу" града Беча, а градоначелнику је тим поводом поклонио књигу о Косову и Метохији и грб Српске православне цркве.

Градоначелник Беча је рекао да је аустријска метропола место дијалога, па га због тога посебно радује што је у посету дошао патријарх који се залаже за дијалог. Он је подсетио да су корени Срба у Аустрији веома дуги, још из 17. века, и да је посета патријарха Иринеја уследила значајним поводом - 150 година Црквене општине у Бечу.

Патријарх Иринеј је рекао да је највеће искушење за српски народ тренутно Косово и Метохија, изражавајући наду да ће бити пронађено решење повољно како за Србе, тако и косовске Албанце. "Позван сам од стране епископа средњоевропског Константина поводом 150 година Црквене општине у Бечу, да се овај јубилеј обележи и сагледа прошло време, као и размотри будућност. Што се тиче погледа на будућност, на основу сусрета које сам имао са представницима државе и са кардиналом бечким Шенборном, мислим да смо примљени са приличном пажњом и уважавањем потреба нашега народа, његовог културног и духовног идентитета", рекао је патријарх.

Однос помагања и поштовања

Према његовим речима, аустријска држава и црква помажу српским верницима а то се најбоље види кроз чињеницу да смо пре десет година у Бечу имали само два храма, а сада имамо три. Један од даљих знакова таквог односа, навео је патријарх, јесте и обећање да ће 16. кварту бити поклоњена једна црква, делу града у којем је насељено много нашег народа. "То је пре свега жеља и намера кардинала Шенборна. Међутим, и ако до тога не дође, онда ће град учинити све да добијемо плац у том делу града, на којем би градили цркву", указао је патријарх Иринеј додајући да се види да аустријска држава поштује наш народ и кроз чињеницу да је увела веронауку у школама као обавезан предмет. "Приметио сам само однос помагања и поштовања. Њима је много стало да православни народ настави православни живот и зато чине све да дођемо до нових цркава", истакао је партијарх додајући да за то имају захвалност. Када је реч о Србима који живе у Бечу, који је према његовим речима четврти српски град, патријарх Иринеј је истакао да су "они мост наших односа и пријтељства, и да на тај начин могу да користе нашем народу и Аустрији".

Такође, патријарх је поновио позив свим хришћанима да буду у добрим односима.

Током посете Аустрији, коју је започео 10. септембра, патријарх српски се састао се са верницима у Бечу и Линцу, обишавши храмове Српске православне цркве.

Извор: РТС