Нова година – прилика за захвалност Господу

Нова година – прилика за захвалност Господу
Нова година – прилика за захвалност Господу
Нова година – прилика за захвалност Господу
Нова година – прилика за захвалност Господу

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је на празник Светог Василија Великог свету Литургију у београдској Саборној цркви током које је преломио славски колач Првог београдског певачког друштва.

Патријарх је у беседи подсетио верне на три спасоносна празника које је Црква обележила - Обрезање Богомладенца Спаситеља нашег, Светог Василија Великог и почетак Нове Године: "Ово је прилика да се Господу захвалимо за сва добра која смо примили у току године, пре свега за живот сам, јер је он дар благодати Божје".

„Као што предузећа врше на крају године биланс, тако и ми хришћани треба да се на крају године запитамо јесмо ли било благодарни, јесмо ли били на путу добра, јесмо ли славили Бога. Све оно што није по вољи Божјој , није ни по вољи нашој“, казао је Патријарх и додао да „у ономе у чему нисмо били успешни, треба да се потрудимо да исправимо у овој години обраћајући се већ првога дана Нове године Господу за милост и љубав Његову. Нека ово буде година милости и љубави Божје“, рекао је Патријарх.

Честитајући славу домаћину, Првом београдском певачком друштву, хору Саборне цркве, уједно најстаријем хору у Србији који је по 162. пут у част светитеља принео славски колач, жито и вино, Патријарх је истакао да је то певачко друштво институција која је увек имала значајну улогу у животу наше Цркве. „Они нам улепшавају богослужења и испуњавају храмове ангелском песмом и предивним мелодијама које наговесте лепоту славе Божје“, казао је Његова светост и пожелео члановима Друштва да певају, славе Бога и доприносе и надаље лепоти наше вере. Прво београдско певачко друштво поје под покровитељством Његове Светости Патријарха српског, председник хора је старешина Саборне цркве, протојереј-ставрофор Петар Лукић, а уметнички руководилац и диригент, гђа Светлана Вилић.

За тонски запис беседе Патријарха српског Иринеја благодаримо проф. др Бранку Мишићу.

Извор: Радио Слово љубве