Нова истрага о крађи органа косовских Срба

Специјални истражитељ Савета Европе Дик Марти ускоро на северу Албаније обнавља истрагу о крађи органа отетих косовских Срба. Српско Тужилаштво за ратне злочине добило од Хашког трибунала нове чињенице у вези са трговином органа које ће проследити Мартијевом тиму, за РТС Онлајн потврдио портпарол тужилаштва Бруно Векарић.

МартиСпецијални истражитељ Савета Европе Дик Марти ускоро ће са својим тимом отићи на север Албаније да би обновио истрагу о крађи органа српских заробљеника. Марти ће посетити и Београд, Приштину и Тирану како би пронашао нове трагове.

Портпарол српског Тужилаштва за ратне злочине Бруно Векарић је за РТС Онлајн потврдио да је Тужилаштво од Хашког трибунала добило нове чињенице у вези са трговином органима Срба отетих на Косову 1999. године. Тужилаштво спрема извештај који ће у току наредне недеље проследити тиму Дика Мартија, ОЕБС-у и Савету безбедности УН.

Сматра се да је овај злочин почињен на сеоском имању седмочлане породице Катучи, у близини места Бурел у Албанији, где су, како се тврди, по завршетку бомбардовања СРЈ 1999. године припадници гериле косовских Албанаца погубили неколико стотина заробљених српских војника, наводи лондонски дневник "Гардијан".

"Гардијан" подсећа да су позиви да се овај случај расветли први пут упућени априла ове године, када је бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила да постоје "поуздани" извештаји о судбини српских војника који су на том имању били заточени, али да се истрага занемарује у недостатку доказа и због противљења истакнутих личности у УН.

Извештај о истрази

"Гардијан", међутим, наводи да је имао увид у форензички извештај, који је како се раније сматрало нестао, а који је по налогу Дел Понтеове сачинио Хосе Пабло Барајбар, стручњак УН, некадашњи шеф Kанцеларије УН за нестала лица и судску медицину.

У извештају се наводи да су током првобитне истраге откивени трагови крви у две приземне просторије породичне куће Катучи и да су у оближњој реци пронађени докторски мантили, игле, футрола пиштоља, бочице и празна паковања лекова, међу којима и лек за опуштање мишића.

Барајбар тврди да је његов тим открио "веома индикативне доказе" који указују да је у тој кући вршено вађење органа и да постоје сведочења осам лица - војника који су били присутни током хируршких захвата и возача, који тврди да је превозио мање групе српских војника преко косовске границе и да је касније на аеродром у Тирани односио "важне пакете" који су затим транспортовани у Турску.

Жута кућа "попут кланице"

жута кућаБарајбар је у извештају истакао да је операције на српским војницима изводио један косовски доктор из Пећи и да извори указују да је поменута породична кућа на северу Албаније била "попут кланице", у којој људи нису само убијани, већ постоје индиције да су из ње одношени њихови органи, истиче "Гардијан".

Међутим, Барајбар није могао да провери све тврдње будући да су гневни становничи места у којем је истрага спровођена спречили његов тим да изврши ексхумацију на оближњем гробљу где су, како се тврди, покопана тела српских војника.

Недавно откриће клинике у предграђу Приштине у којој је вршена илегална трансплантација органа, могло би да пружи додатни подстрек обнављању ове истраге, пише "Гардијан", указујући на могућу повезаност те клинике са случајевима убиства и вађења органа на северу Албаније.

Међутим, Дик Марти ће се за сада сконцентрисати само на породичну кућу Катучија у којој, пише "Гардијан", више нема доказа о било каквом злочину.

Барајбар, с друге стране, сматра да би се мистерија око овог случаја у великој мери решила уколико би се утврдило постојање мреже трговине органима, којом би се установила веза између косовских лекара и лица у Турској којима су пресађени органи српских војника.

Извор: РТС