Нова издања Хиландарске задужбине на Сајму књига у Београду

На овогодишњем Сајму књига у Београду, Задужбина Светог манастира Хиландара представља осам нових издања. Штанд Задужбине се налази у Хали 4 (бивша 14). Сајам ће трајати од 26. 10. до 1. 11. 2009. Радно време је од 10 до 20 часова.

Георгије Манзаридис - Православни духовни живот (Хиландарски преводи и путокази књ. 54.)
Издавач: Свети манастир Хиландар

Духовни живот се не рађа из човека, нити сеодржава његовим снагама. Он не доноси плод његовим старањем. Међутим, да бипостојао, одржао се и донео плода, неопходна је сагласност човека. Неопходни сутруд и старање човека. Речена истина се савршено пројавила у Православљу, доксу разне јереси одвеле у скретање ка једном или другом смеру.

У 54. књизи библиотеке „Хиландарски путокази",познатог грчког теолога, др Георгија Манзаридиса, професора Богословскогфакултета у Солуну, налази се 15 поглавља о основном садржају православногживота. У њеном додатку приложени су истобројни кратки текстови из светоотачкелитературе, непосредно везани за одговарајућа поглавља књиге.

Митрополит Црногорско - приморски Амфилохије: Светлост Христова просвећује све (55. књига Преводи и путокази)
Издавач: Свети манастир Хиландар

Тешко је у кратком приказу и поменути, акамоли изложити многостраност делатности Митрополита Амфилохија: Архипастирске,Светолитургијске, духовничке, богословске, просветне, професорске, српске,свеправославне... Овај зборник даје само најужи избор његових изговорених илизаписаних речи, беседа, поука, размишљања.

Епископ Атанасије - Божанствена литургија 4
Издавачи: Свети манастири: Хиландар, Острог, Тврдош

По речимасамог аутора, овом четвртом књигом завршава се, за сада, срицање речи иобјашњења Св. Литургије, тј. влатање жита и брање грожђа по Њиви и ВиноградуГосподњем, идући за богонадахнутим Светим Оцима и богомудрим ЛитурзимаПравославља, износећи у овим зборницима истине и тајне и праксу Свештенослужењаи Причешћа ове највеће небоземне Богочовечанске Тајне Христове - БожанскеЕвхаристије - Литургије.

Панајотис Христу - Света Гора Атонска, историја, живот, блага (друго издање)
Издавач: Друштво пријатеља Свете Горе Атонске, Задужбина Светог манастира Хиландара

Својеврстанводич кроз Свету Гору, написан пером изврсног зналца, Панајотиса Христуа, упреводу Владете Јанковића, доноси као на длану вишеслојни свет атонске свештенезаједнице, намећући се као незаобилазни садржај пртљага сваког светогорскогпоклоника. Књига је заједничко издање Друштва пријатеља Свете Горе Атонске и Задужбине Светог манастира Хиландара.

Добротољубљеу пет томова (тврди повез)
Издавач: Свети манастир Хиландар

Чувеназбирка светоотачких текстова Добротољубље (Филокалија ), љубав према лепом идобром посведочена богонадахнутим речима „свештених трезвењака", сачињена поруској редакцији Св. Теофана Затворника, сада је доступна у свих пет томова, утврдо укориченом издању.

Архимандрит Алексеј (Богићевић) - Хиландарски монаси у управи Српске цркве (треће, допуњеноиздање)
Издавач: Свети манастир Хиландар

Писано јемного књига о Хиландару, али ниједна до сада није третирала овакву тему коју јеобрадио архимандрит Алексеј. Будући да је и сам у више наврата боравио уХиландару, снажно је осетио нит, везу, некада јачу, а некада тању, измеђумонаха Хиландараца и високе јерархије Српске цркве. Тако великим бројем изврсних јерарха исветитеља на челу цркве, тешко би могао да се похвали иједан манастир на свету,а поготову у Срба.

Проф. др Александар Накаламић, проф. др Небојша Марковић - Опште виноградарство
Издавачи: Пољопривредни факултет, Београд и Задужбина Светог манастира Хиландара

Опште виноградарство, је заједничко издањеПољопривредног факултета у Београду и Задужбине Хиландара, настало као плодуспешне сарадње на обнови хиландарског имања. Покојнипрофесор Накаламић је учествовао у постављању пројекта подизања новог виноградаи винарије а његов млађи колега и кооаутор књиге, проф. Марковић је наставио,да као стручни сарадник, веома активно учествује у пројектима развоја виноградарстваи целокупне манастирске економије. Задужбина је помогла издавање овог вредног инезаобилазног универзитетског уџбеника у знак захвалности за пожртвован радфакултетских стручњака и са жељом да наши студенти добију заиста квалитетноиздање које ће им помоћи у студирању.

Извор: www.hilandar.org