Нова издања манастира Светог Јована Рилског

У сусрет 1070-годишњици престављења преп. Јована Рилског, на иницијативу игумана овог манастира Епископа адријанопољског Евлогија и по благослову Његове Светости Патријарха бугарског Неофита и Светог Синода, манастирско братство је припремило два јубиларна издања. Једна књига садржи Завет и Акатист преподобном Јовану Рилском Чудотворцу, а друга само Завет (завештања) овог преподобног.

Неко време пред своју овоземаљску кончину, св. Јован је предао у наслеђе игуману Григорију своје духовно завештање, написано на пергаменту пре 941. године, 25. марта, познато као Завети преп. Јован Рилског. То су бесцени морални савети, упућени братству окупљеном око њега, но и свима који су решили да иду напорним путем Христовим. Оригинални текст Завета дошао је до нас благодарећи разним његовим преписима, подузиманим током векова, чији неки оригинали су сачувани у библиотеци рилске свете обитељи.

Године 1946, по благослову Светог Синода Бугарске Цркве, а поводом 1000-годишњице светитељевог престављења одштампан је Акатист преподобном Јовану, који је саставио Митрополит невркопски Борис (1888-1948), сав у стиху. Занимљиви стил и високи уметнички исказ били су главни разлог што је овај Акатист уврштен у издања манастира.

Обе књиге су објављене у тврдим корицама са илустрацијама у боји. Завет је издан и у меком повезу, такође са илустрацијама у боји. Цене књига су веома приступачне и могу се набавити у неким софијским храмовима.

Извор:  Бугарска Патријаршија (превод Информативне службе СПЦ)