Нова књига о екологији

Православни француски теолог Жан Клод Ларше објавио је ових дана у Женеви књигу на француском под насловом „Духовни основи еколошке кризе“ на 133 стране. Писац је добро познат по својим студијама о разним видовима болести и о духовним чиниоцима с њима у вези. А и овде се обраћа питању „болести природе“ и разматра могућа њена излечења са свог специфичног угла, пружајући своје сагледавање узрока еколошких криза и њиховог евентуалног залечења.

Према његовом гледишту, еколошка криза има извориште у нашем губљењу духовних вредности и у начину понашања, што су иначе традиционални темељи наших односа с природом. Једино повратком овим духовним вредностима и начинима понашања можемо пронаћи трајно и право решење.

Еко-духовност умногоме је развијана последњих година, такође и међу хришћанима. На основу Светога Писма и дела Светих отаца, а и уз поуздана социјална вредновања и постојеће податке, Жан-Клод Ларше скреће посебну пажњу на фундаменталне принципе живљења хришћана који се исправно схватају у светлу православног предања, па  би се тако разумело и место нас људских бића и наш духовни позив у односу према природи.

Он истиче оно првобитно блажено стање у Рају у коме су постојали складни односи с природом. Писац објашњава и разлог за напуштање овог односа и излаже како је развој западне цивилизације почев од ренесансе (засноване на неком виду хуманизма без Бога, на индивидуализму, натурализму, национализму и на идеологији необузданог материјалног развоја) довео до садашњег катастрофалног стања у којем претње животној средини угрожавају и сам опстанак људског рода.

Не предајући  се у песимистичком гледишту, аутор излаже радикалне начине лечења на основу повратка начелима хришћанске космологије и антропологије, али на етничким нормама и на подвижничком опиту православне духовности.

Извор: Ортдокси.ком (са енглеског Инфо служба СПЦ)