Нова парохија СПЦ у Сиднеју

Српска Православна Црква постала је богатија за још једну парохију, посебну по томе што је једина у Епархији аустралијско-новозеландској у којој је званични богослужбени језик енглески.

Парохија Светог Архангела Михаила у сиднејском насељу Хомбуш, у непосредној близини сиднејског олимпијског села, прешла је у јурисдикцију Српске Православне Цркве. Прелазак је озваничен Светом Архијерејском Литургијом коју је у Недељу праштања, 06. марта 2011. године, служио Његово Преосвештенство Владика Иринеј уз саслуживање протојереја Јована Весића, локалног пароха и ђакона Бранка Василића и Немање Мрђеновића.

Парохију Светог Архангела Михаила основали су Руси 1977. године као „Аустралијско православно братствоСветог Архангела Михаила" и од тада су били у јурисдикцији Православне Цркве у Америци, која је под свој омофор примила неколико парохијских заједница из Аустралије. Братсво је 1978. прерасло у парохију, чији је храм у Хомбушу освећен 26. јануара 1978.

Већ неколико година ову парохију, коју данас сачињавају православци најразличитијих етничких корена, опслужује отац Јован Весић и иако у јурисдикцији Православне Цркве у Америци били су под духовним старањем српског Епископа у Аустралији.

На недавно одржаној годишњој скупштини парохијани из Хомбуша одлучили су да затраже канонски пријем у Српску Православну Цркву. Митрополит Јона, поглавар Православне Цркве у Америци благословио је коначно удомљавање ове дивне парохијске заједнице у окриљу Српске Православне Цркве те је на крају данашње Свете Архијерејске Литургије са амвона прочитана Архијерејска Повеља Њ.П. Владике Иринеја о коначном канонском пријему.

Интересантно је поменути да је Повељу из руку Њ.П. Владике Иринеја примио парохијски "староста", господин Никита, који је као младић био чтец Светог Јована Шангајског и Сан Францисканског, за време Светитељева службовања у Шангају.

Током Литургије, на малом входу, протојереј Јован Весић рукопроизведен је у чин протојереја-ставрофора а по уручењу Повеље и свечаног пријема парохије у окриље Српске Православне Цркве, Њ.П. Владика Иринеј уручио је оцу Јовану Јеванђеље, антиминс и Свето миро озваничавајући тиме његово парохијско намештење.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска