Нова православна катедрала посвећена у Абу Дабију

Када је недељни или празнични дан, православни хришћани у Абу Дабију не морају да обављају своја богослужења и друге свештенорадње у халама, већ имају своју катедралу: Саборну цркву у главном граду Емирата и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ ) осветио је 20. јануара 2017. године антиохијски православни патријарх Јован X, у понедељак је известила Фондација "Про Ориенте". Абу Даби је под канонском јурисдикцијом Антиохијске патријаршије, а многи православни усељеници из либанско-сиријске области живе у овом граду.

Земљиште за нову катедралу поклонила је Влада Уједињених Арапских Емирата као "знак  неговања толеранције, саживота и мира". Патријарх Јован је истакао посвећеност поч. шефа државе Уједињених Арапских Емирата, шеика Зајед бин Султана Ал Нахиана и његових наследника вредностима "мирне коегзистенције" и "поштовање свих религија и култура".

Свечаној Литургији је присуствовао шеик Нахиан бин Мубарак Ал Нахиан, који важи за министра толеранције. Министар је захвалио садашњем председнику Уједињених Арапских Емирата, шеику Калифа бин Заједу Ал Нахиану, и престолонаследнику Абу Дабија, шеику Мухамеду бин Заједу Ал Нахиану, на њиховој подршци приликом изградње нове православне катедрале. Такође је истакао посебне односе између Емирата и Либана, који почивају на "заједничким вредностима и начелима".

Извор: Катпрес (с немачког Информaтивна служба СПЦ)