Нова председница британске владе: хришћанаска вера је саставни део мене

Хришћанска вера игра у животу британске председнице владе Терезе Мај, према сопственим речима, веома важну улогу.

Досадашња министарка за унутрашња дела јуче, 13.јула 2016.г. преузела место ”првог министра владе Њеног краљевског величанства” од Давида Камерона. Ова 59-годишња политичарка припада конзервативној партији и члан је Англиканске цркве. За BBC је изјавила да је хришћанска вера њен саставни део:”Она ми помаже да формирам моје мисли и мој приступ темама”. С друге стране, она је мишљења да политичари у јавности не треба превише да говоре о вери, као што је то случај са америчким колегама.

Сходно једном интернет медију „Christian Post“ (Washington), Мај се залагала за измену британског закона о абортусу. У том закону је предвиђено да је абортус (насилни побачај) до 24 недеље под одређеним околностима допустив, док се Мај залагала да се то ограничи на двадесету недељу трудноће.(Напомена: Црква одобрава абортус само и једино у оправданом случају!) Осим тога, она се ангажовано залагала у кампањи да асистирани суицид (помоћ при самоубиству) у Великој Британији остане забрањен.

Мај жели да служи јавности

Мај вели да она није из личне амбициозности или славољубља стремила високим функцијама. Има политичара, додаје она, који се и из таквих разлога баве политиком. Њен повод је веома једноставан: као ћерка англиканског пастора Хуберта Брасијеа (1917–1981), служба јавности је за њу била саморазумљива.

Госпођа Мај је удата, али без деце. Од 2010.г. је била министрака унутрашњих дела. На „Brexit“-референдуму је била на страни оних који су желели да Велика Британија остане у саставу Европске уније. Тереза Мај је након Маргарет Тачер (1925–2013) друга жена на челу британске владе.

Припремио протођакон ЗА