Нова резиденција Сиријске Патријаршије у Либану

Нова резиденција Сиријске Патријаршије у Либану
Нова резиденција Сиријске Патријаршије у Либану
Нова резиденција Сиријске Патријаршије у Либану
Нова резиденција Сиријске Патријаршије у Либану

У присуству председника Либана освећена нова резиденција Сиријске Православне (дохалкидонске) Цркве

У присуству Његове Екселенције генерала Мишела Ауна, председника Либанске Републике, поводом инаугурације нове патријарашке резиденције у Атчанеу, предстојатељи оријенталних (дохалкидонских) православних Цркава: Мор Игнатије Јефрем II, патријарх Антиохије и свег Истока; папа Тавадрос II, папа александријски и патријарх  Столице Светог Марка; католикос Арам I  Велике Куће Киликије, одслужили су свету Литургији у цркви Пресвете Богородице.

Његова Екселенција је стигао у 10 часова у Атчане, где су га дочекали  двојица митрополита и где је  војна музика извела  либанску химну. Тада је Председник државе ушао у цркву, где је примљен са аплаузом, непосредно пре почетка богослужења.

Литургији су присуствовали: кардинал Мар Бешара Бутрос Ал-Раи, маронитски патријарх Антиохије и свег Истока; Мор Игнатије Јосиф III Јунан, сиријски католички патријарх; Јован X  и други црквени великодостојници, међу којима и Његова екселенција Иван Сантос, отправник послова Апостолске нунцијатуре у Либану. Литургији су присуствовали и Његова Екселенција Амине Гемајел, бивша либанска председница, и чланови Либанског парламента,  као и амбасадори Египта, Сирије, Мађарске, Румуније и Јерменије.

Његова Светост патријарх Мор Игнатије Јефрем II произнео је проповед у којој је поздравио Његову Екселенцију председника  државе и Њихове Светости, заблагодарио високим државним личостима, као и свима присутним верницима „на овој светој Литургији (Куробо) која се служи према обреду наше антиохијске Сиријске Цркве. Први пут у хришћанској историји, предстојатељи ријенталних православних Цркава на Блиском истоку заједно служе свети Куробо. Захваљујем нашем Милостивом Богу који нам је дао овај велики благослов и учинио нас вредним да одслужимо ову свету службу,“ казао је Патријарх.

Његова Светост је захвалио „Његовој Екселенцији Председнику Републике Либанон што је присуствовао овом Светом Куробоу, и због тога што је био покровитељ инаугурације наше нове патриаршијске резиденције, коју нам је Господ помогао да изградимо од доприноса верника, да постане седиште наше Цркве овде у драгом Либану, који је од првих векова прихватио вернике наше Сиријске православне Цркве, иако нас данас називају мањином; међутим, Либан, који има своје сиријско име Лебнон, то јест, срце Бога, остаће у срцима сваког Сиријца куд год да пође широм света.“

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)