Нова румунска црква освећена у Троји (САД)

У суботу 19. септембра 2015. освећена је црква у Троји, у Мичигену, посвећена Св. Николи и Преподобној мати Параскеви. По благослову Његовог Блаженства Патријарха румунског Данила, чин освећења је обавио Преосвећени Епископ Тимотеј из Прахова.

Стара црква која се налазила на овом месту припадала је кинеској баптистичкој заједници у Троји. После пожара који је нанео велике штете, црква је пресазидана, и после 17 година упорног рада тамошњег румунског пароха намењена је румунској православној заједници у тој области.

Чин освећења је започет акатистом св. Николају, а у наставку је обављен сам чин освећења и служена Божанска Литургија. Био је окупљен велики број свештеникаа са око 500 стотина верника. На крају Божанске Литургије Епископ Тимотеј је новоосвећеној цркви поклонио, у име Блажењејшег Патријарха Данила, комплет светих сасуда и крст за благосиљање израђен у радионицама Румунске Патријаршије. Такође је нова румунска црква добила на дар икону светог кнеза мученика Константина Бранковеану, у којој је угравирана честица његових моштију.

Извор: Румунска Патријаршија (превод Информативне службе)