Нова свештена Епистасија Свете Горе

У складу са Статутом Свете Горе, 1. јуна 2007. по јулијанском календару а 14. по григоријанском, постављена је нова Свештена епистасија Свете Горе. Епистасију чине представници треће групе манастира на челу са Светим манастиром Ивироном, чији је сабрат јеромонах Калиник постављен за протоепистата.

Свештена епистасија је управно тело (''влада'') Свете Горе коју чине представници четири манастира од којих је један Протоепистат (Прот) и који се смењују једном годишње.

На Светој Гори постоји 20 самосталних манастира и тај број не може бити нити мањи нити већи. Они су подељени у пет група од по четири манастира. Свака група има свог предводника који даје протоепистата. Сваке године смена се одвија по следећем поретку, тако да свака група преузима управу једном у пет година:

Велика Лавра (Дохијар, Ксенофонт и Есфигмен)
Ватопед (Кутлумуш, Каракал и Ставроникита)
Ивирон (Пантократор, Филотеј и Симонопетра)
Хиландар (Ксиропотам, Свети Павле и Григоријат)
Дионисијат (Зограф, Пантелејмон и Констамонит)
Свештену епистасију бира Свештена општина (''скупштина'') у Кареји која је састављена од 20 монаха - представника манастира. Сваки манастир бира на годину дана једног представника у Свештеној општини, који бива замењен почетком Нове године по јулијанском календару.

Извор: www.hilandar.org