Нове претње манастиру Високи Дечани

Организатори протеста најваљују радикалније мере против манастира Дечани и преузимање дела манастирског поседа

Ситуација у манастиру Високи Дечани је још увек неизвесна због тога што су наредних дана најављени нови протести и, како се каже у изјавама организатора, радикалније мере. На јучерашњем скупу пред манастиром нашао се и вођа "ратних ветерана ОВК" Абдил Мушкољај, који је више пута претио манастиру, а био је и привођен од стране полиције због насиља. Чланови организационог одбора протеста, иза кога у потпуности стоји општина Дечани, иако председник општине избегава јавно појављивање са демонстрантима, изјавили су између осталог (транскрипт из албанских медија):

Још једном изражавамо своје реаговање и поручујемо руководећим и осталим структурама полиције - чувајте своје собе јер ћемо своје верско и културно наслеђе ми чувати.

Данашња провокација нас неће зауставити и са дозволом или без ње ми ћемо наставити своје активности и проследићемо своје поруке. Наредних дана ћемо наставити са својим активностима које не искључују ни мере којима ћемо преузети своја имања, не манастир. Немамо посла са манастиром. Ми бранимо своја имања. Ми бранимо своја имања, економски развој Дечана и слободу кретања.

Какве мере планирате?

Одржаћемо састанак Организационог савета и одлучићемо о даљим мерама после данашњих провокација. Сигурно ћемо предузети радикалније мере. Убудуће не искључујемо могућност појачања мера другачијих активности него данас.

Поводом ових претњи архимандрит Сава игуман манастира Високи Дечани нагласио је да манастир као заједница, без имовине коју законски поседује, не може да очува своју економску одрживост.  - Сваки напад или покушај узурпације и најмањег дела манастирске имовине биће отворени напад на манастир Високи Дечани, што је очигледно циљ ових екстремних група, па се надамо да ће органи безбедности на овакво понашање одговорити као и у сваком случају узурпације нечије имовине, истакао је архимадрит Сава.