Нови број Љетописа Бањана и Рудина

Нови број Љетописа Бањана и Рудина
Нови број Љетописа Бањана и Рудина
Нови број Љетописа Бањана и Рудина
Нови број Љетописа Бањана и Рудина

У оквиру годишњих свечаности, које у славу митрополита Хаџи Саве Косановића организује Удружење Бањана и Рудина „Владика Сава Косановић“, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу 3. марта 2018. године одржана је промоција трећег броја Љетописа Бањана и Рудина.

Промоцији је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је један од оснивача Удружења Бањана и Рудињана „Владика Сава Косановић“, председник Удружења г. Бранислав Баћовић, као и бројни Бањани, Рудињани и пријатељи овог славног племена.

О часопису су говорили: др Будимир Алексић, Веселин Матовић, Вишња Косовић, Чедо Баћовић и Милутин Мићовић, главни уредник Љетописа.

Као и претходни, и овај, трећи број годишњака Љетопис Бањана и Рудина доноси садржаје из области историје, етнологије, сакралног наслеђа, народног стваралаштва, савремене књижевности, посвећујући посебну пажњу личностима пореклом из Бањана и Рудина, које су својим делом задужиле нашу националну културу, науку, уметност.

У уводној речи за овај број Љетописа главни уредник г. Милутин Мићовић наводи да је духовни покровитељ Удружења владика Сава Косановић, који је у политички и идеолошки насложенијем времену (друга половина 19. века, у Босни и Херцеговини) деловао мудро и храбро у простору црквеног, али и шире националног и културног просвећења свог народа. -И ми данас, кроз овај Љетопис, имамо сличну обавезу – обнављање културног памћења, буђење дубље свијести и припадности родном тлу, култури, језику и духу који нам умножава дарове и који нас држи у саборној заједници, поручује г. Мићовић.

Прва, централна рубрика, посвећена је владици Сави Косановићу, која уз путопис владике Саве Косановића о Синају, доноси текстове: Живка Ђурковића (Зборовања – Хаџи Сава), Андрије Копривице (Рад митрополита Саве Косановића на отварању и уређењу Сарајевске богословије) и Будимира Алексића (Књига о великом српском духовнику и културном прегаоцу).

Љетопис се, и у овом броју, ослања на ауторе пореклом из Бањана и Рудина, уважавајући посебност сваког аутора и акцентујући његов лични допринос у конкретној сфери деловања, а дужна пажња посвећена је конкретним историјским догађајима, као што су битка на Граховцу, поводом јубилеја – 160 година; устанцима и бојевима у Херцеговини од половине 19. века, који кулминирају битком на Вучјем долу 1876. године.

Рубрике Насљеђе, Савременици, Црна Гора данас доносе прилоге који, по мишљењу главног уредника, Љетопису дају шири значај и постављају га у простор значајне савремене националне и културне периодике.

Вече промоције употпунили су: хор Преподобне мати Ангелине, под диригентском палицом Ане Бојић, Кристина Јоцовић и Милица Булатовић, које су читале одломке из текстова, народни гуслар Илија Миљанић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка