Нови број Светигоре

Уочи једног од дванаест највећих хришћанских празника - Успења Пресвете Богородице, изашао је из штампе септембарски број часописа Светигора, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Светигора и овога пута доноси цијело богатство духовних и душекорисних текстова на скоро седамдесет страница.

С обзиром на поменути празник, на првој страни Светигоре је бесједа на Успеније Пресвете Богородице оца Јустина Поповића. Слиједи бесједа Архиепископа цетињског, Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, изоговорена 19. јула ове године у манастиру посвећеном светом Сергеју Радоњешком у Микулићима. Након тога, опет поводом празника Успенија Пресвете Богородице, или Љетње Пасхе, како још зову овај празник, јереј Никола Гачевић нас упознаје са култом Мајке Божје на острву Тиносу. А са другим крајем свијета, Аљаском, тачније скитом светог Нила, који се налази на Аљасци, упознајемо се кроз разговор сестре Амфилохије са мати Нином, која је недавно била код нас.

Великим августовским празницима Преображењу и Илин-дану посвећени су бесједа Епископа Јована Пурића на Преображење и текст „Јеванђеље на Илин-дан" теолога Иване Јовановић. А кад се помене Преображење, не може се заобићи немили догађај на Ивановим коритима, о коме свједочи игуман цетињског манастира Лука (Анић).

И овог августа на Цетињу је одржан јубилеј и Десети православни дјечји сабор Црне Горе. О шаренилу и раздраганости тог догађаја Светигора нас упознаје углавном кроз фотографије.

Јубилеју Косовске битке посвећен је текст Рајка Кривокапића „Јато душа с Косова нам стиже, ајте, душе, ајте к нама ближе".

У рубрици Духовне поуке, читате редове архимандрита Рафаила Карелина „О благослову и послушности".

Рубрика посвећена породици говори о супрузи православног свештеника.

Поводом усвајања Закона о абортусу у Скупштини Црне Горе посланицима Црне Горе писмом се обратио јереј Јован Пламенац „Савремена крвава бајка". Светигора доноси дио његовог писма. Поред овога, у новом броју часописа заступљено је још једно реаговање „Примједбе на нацрт закона о културним добрима" протојереја Велибора Џомића.

Ни овога пута не изостају рубрике: прикази и промоције, поезија, рубрика из медицине, житија, богословље... Часопис је засићен многобројним занимљивостима. Једна од њих је писмо Светигори које је упутио Рус Алексеј Мишченко, који живи у Скадру.

Актуелна дешавања из свијета, помјесних и Отачаствене цркве смјештени су у хронике на крају часописа.

Извор: Светигора прес - С.Ж.