Нови чланови Главног одбора Конференције Европских Цркава

Последњег дана заседања 13. Генералне Скупштине Конференције Европских Цркава (Konferenz Europäischer Kirchen - KEK) у Лиону, тајним гласањем, изабрани су чланови Главног одбора (Central Committee), најбитнијег тела КЕК-а. Залагањем наше делегације, СПЦ је добила два места у овом одбору, где ће у наредних шест година, директно одлучивати у доношењу одлука ове европске организације. За чланове Главног одбора КЕК-а изабран су Његово Преосвештенство Eпископ захумско-херцеговачки Г. Григорије и Јулија Видовић, докторант теолошких студија у Паризу.

Додатно, делегација Српске Православне Цркве је успела да у званични јавни документ Скупштине КЕК-а, у оквиру параграфа о људским правима, експлицитно укључи и питање кршења људских права верника Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, посебно у области религијских слобода.

Усвојене смернице Генералне Скупштине, које треба да појачају питање дијалога КЕК-а према институцијама ЕУ, људских права и религијских слобода, као и питање односа цркава чланица КЕК-а и држава на чијим територијама цркве постоје и функционишу, отварају врата за активно и успешно делање црквене дипломатије СПЦ. На тај начин овогодишње учешће делегације СПЦ и избор у радним групама и главни одбор КЕК-а, након познатих догађаја у протеклим годинама, поново враћа Српску Православну Цркву у оквире међународног сведочења и делања, равноправно са осталим Помесним Православним Црквама и другим црквама и верским организацијама које делују на тлу Европе.