Нови декан Богословског факултета у Фочи

На сједници Наставно-научног вијећа Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, одржаној у петак 11. априла 2014. године, у присуству Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома и ректора Универзитета у Источном Сарајеву др Митра Новаковића, за новог декана Богословског факултета изабран је јереј доц. др Дарко Ђого.

Богословски факултет је овим избором добио свог четвртог декана - првог који је своје цјелокупно теолошко образовање добио управо на овом факултету. Избор др Дарка Ђога представља, стога, плод двадесетогодишњег труда Српске православне цркве и Универзитета у Источном Сарајеву да Богословски факултет у Фочи образује сопствене кадрове који ће успјешно водити ову високошколску установу и преносити богословско знање новим генерацијама младих теолога.

Дарко Ђого рођен је 30. новембра 1983. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршио је на Палама. Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи уписао је 2002, а дипломирао је 18. септембра 2006, са просјечном оцјеном 9,67. На истом факултету је магистрирао 18. јуна 2008. тезом „Тројична иконична онтологија Светог Атанасија Великог“. Докторску тезу „Христолошка есхатологија Рудолфа Бултмана и Јиргена Молтмана – критички осврт из перспективе православне теологије“ одбранио је 25. маја 2010. године, такође на Богословском факултету у Фочи.

Асистент на Богословском факултету постаје 26. јануара 2007, да би у јуну 2011. године био изабран у звање доцента. 1. марта 2012. изабран је за проректора за духовне науке, умјетности и спорт на Универзитету у Источном Сарајеву, тако поставши најмлађи проректор у историји Универзитета, али и први професор Богословског факултета у историји српског школства који је ступио на ову дужност. По подношењу оставке на мјесто декана од стране проф. др Бориса Брајовића, др Дарко Ђого постаје в. д. декана и ту дужност обавља до 11. априла 2014, када је изабран за четвртог декана Богословског факултета „Свети Василије Острошки“.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај рукоположио га је у чин ђакона 19. децембра 2012, а потом и у чин презвитера, на Божић 2013. године.

Дарко Ђого је објавио више самосталних научних радова на српском, енглеском и румунском језику у домаћим и страним научним часописима, укључујући и књигу „Христос, митос, есхатон: Једно православно читање Рудолфа Бултмана и Јиргена Молтмана“ у издању Института за теолошка истраживања Православног богословског факултета у Београду, 2011. године. Током основних студија вршио је дужност уредника студентског теолошког часописа „Нови источник“, а био је и оперативни уредник теолошког часописа професора ПБФ-а „Годишњак“. Такође је оперативни уредник часописа „Отачник“. Био је учесник више међународних научних скупова. Боравио је у Њемачкој и Сједињеним Америчким Државама у сврху језичког и научног усавршавања.

Говори енглески, њемачки, руски, новогрчки, румунски и украјински језик, а служи се и старогрчким и латинским језиком. Ожењен је Јеленом Ђого (рођ. Лучић) и отац је двоје дјеце.

Извор: Богословски факултет у Фочи