Нови детаљи у вези са минобацачким нападом на манастир Дечане

После детаљног прегледања терена око манастира монаси манастира Високи Дечани пронашли су место где је ударила граната која је испаљена са брда око 1 км источно од манастира, изнад реке Бистрице.

Граната је нађена у крову источног зида манастира, двадесетак метара од олтарског дела цркве. Пажљивим прегледом рупе у крову пронађени су остаци гранате који потврђују да је реч о гранати испаљеној из ручног ракетног бацача. Претраживањем брда са којег је испаљена граната италијански војници су пронашли остатке ручног ракетног бацача. Иначе, припадници италијанског КФОР-а данас су читав дан претраживали околину манастира и шуму изнад њега али нису успели да пронађу трагове гранате.

Занимљиво је да сво време док су монаси заједно са војницима КФОР-а прегледали део оштећеног зида непозната лица у цивилној одећи посматрала су манастир са исте локације одакле је граната рано јутрос испаљена. Италијански војници су одмах кренули у потеру за овим лицима која су снимљена фотоапаратом.

Недуго после тога италијански војници су привели два лица која су виђена на брду.  "Најновије информације показују да је заиста реч о терористичком нападу на манастир Високи Дечани, што демантује све тврдње које су разни недобронамерни извори данас износили говорећи да је наводно реч о експлозији мине заостале из рата", рекао је Преосвећни Владика Теодосије након што су откривени трагови гранате. "Граната је испаљена директно у правцу олтарског дела цркве и да је случајно прелетела зид, остетила би чувену дечанску трифору, најлепши олтарски троделни прозор са рељефима из 14. века".
Хвала Богу и Светом Краљу Стефану Дечанском, нападачи нису остварили свој циљ, али су јасно показали да иза напада стоје наоружане криминалне банде које слободно оперишу на простору Дечана. Од свих 23 гранате које су од 1999. године испаљене на манастир Високи Дечани ова последња је пала најближе цркви и конаку у коме монаси живе", рекао је Владика Теодосије.

ПРЕДСЕДНИК БОРИС ТАДИЋ ОШТРО ОСУДИО ГРАНАТИРАЊЕ МАНАСТИРА ВИСОКИ ДЕЧАНИ

Председник Србије Борис Тадић оштро је осудио гранатирање манастира Високи Дечани и позвао званичнике Косова да спрече нападе на српске цркве и манастире.
Председник Тадић је, поводом гранатирања манастира, телефоном разговарао са замеником шефа Унмика г. Стивеном Суком, од којег је затражио безбедност за српски народ, свештенство, цркве и манастире.
О ситуацији на Косову и Метохији председник Тадић је телефоном разговарао и са игуманом манастира Високи Дечани, Владиком Теодосијем.
Председник је упозорио да више не сме да се понови 17. март 2004. године, кад је већина српских светиња на Косову и Метохији била спаљена.
"Дужност Кфора и Унмика је да Србе и српску културну баштину на Косову заштите од екстремиста који прете и плаше српски народ и свештенство", рекао је српски председник и истакао да ови терористички акти не доприносе смиривању ситуације на Косову и Метохији, већ доприносе повећању тензија и изазивају још већи страх код Срба.  Председник Тадић је рекао да се противи независности Косова и Метохије јер би такав будући статус покрајине, између осталог, дао радикалним екстремистима право да протерају преостали српски народ.
У телефонском разговору са Председником Србије Борисом Тадићем Епископ Теодосије се захвалио на подршци и бризи коју Председник показује према светињама на Косову и Метохији. Владика Теодосије је Председника Тадића лично упознао са свим детаљима везаним за напад на манастир.