Нови документарац о јединој дејствујућој грчкој православној цркви на Куби

Кубанска револуција је збацила Батистин режим 1. јануара 1959. године. Током 49-годишње владавине Фидела Кастра као премијера и потом председника није било нових цркава на Куби.

Осим једне.

„Светионик у Хавани“ је кратак документарац који испитује како је настала грчка православна црква Св. Николаја Мирликијсок у Хавани на Куби. Документарац истражује улогу Цркве у кубанском друштву и Православље на Куби данас.

Црква Светог Николе је, уствари, саграђена 1950. године као црква Св. Јелене и Константина. Међутим, она никад није функционисала као црква све до после 54 године. Јануара 2004. године црква је преименована као православна црква Св. Николе и постала је прва грчка православна црква на Куби која је дејствујућа.

Америчка Гркиња Феј Ефросини Лелиос режирала је филм заједно са Вилтоном Крузом. Лелиос је објаснила да је као православна хришћанка била фасцинирана 2004. године чињеницом да би могла да ради православна црква на Куби. Она је хтела да сними освећење цркве, али није била у могућности у том тренутку.

„Св. Никола је заиста место лепоте и љубави. Свако може да седне у врт и да разговара о архитектури цркве, или о политичким приликама у којима је ова црква настала, или да присуствује Литургији или, једноставно, да проведе неко време узносећи молитву срца. Православна црква је у Старој Хавани и лако је доћи до овог светог и гостопримљивог поседа, одмах поред популарних туристичких атракција, и пронаћи пар тренутака мира кад год вам треба,“ рекла је Лелиос.

Лелиос и Круз заједно са копродуцентом Костасом Маврагинисом снимали су на Куби девет дана и потом су интервјуисали Његово Високопреосвештенство Архиепископа мексичког Атинагору у Чикагу. Лелиос је објаснила да је Маврагинис био на Куби више од 35 пута и био  од користи приснимања и превођењу током интервјуа.

“Ми смо наишли на велику грчку заједницу у Св. Николи кад смо тамо били, али смо били такође и током прославе 10-годишњице освећења цркве; тако да није сигурно колико је међу грчким парохијанима било посетилаца. Међутим, Св. Никола је центар православља на Куби, и углавном га чине Кубанци, где сваке недеље 150 до 500 парохијана присуствује Литургији. Ово је необично за карипску земљу која има обимну шпанску историју и која је доминантно римокатоличка,“ рекла је Лелиос.

Извор: ОСР (ревод Информативне службе)