Нови двоброј „Сокола“

Нови двоброј „Сокола“
Нови двоброј „Сокола“
Нови двоброј „Сокола“
Нови двоброј „Сокола“

Из штампе је изашао нови двоброј часописа за духовну и културну баштину „Соко“ који издаје Српско соколско друштво из Добруна. Нови двоброј „Сокола“ доноси опширан текст о стогодишњици страдања 440 српских војника у Првом свјетском рату на подручју од Шаргана до Вардишта, те о спомен капели и костурници подигнутој у Вардишту 1932. године. По први пут, у овом часопису објављују се фотографије са освећења капеле.

Поред традиционалних порука Митрополита дабробосанског Николаја, у овом двоброју значајна пажња посвећена је двјема посјетама Епархији дабробосанској Његове светости патријарха српског Иринеја, на Видовдан 2014. у Андрићграду, приликом освећења новоизграђеног храма Светог мученика кнеза Лазара, те у децембру 2014. када је, на Сокоцу, митрополиту дабробосанском Николају уручио орден Светог краља Милутина.

Из бројних текстова, који се могу прочитати у овом двоброју, издвајамо: „Биљег мученичког страдања 6000 Срба у Старом Броду“, интервју са диригентом сарајевског Српског пјевачког друштва „Слога“ мр. Стефаном Мојсиловићем, „Дечански подвиг архимандрита Јустина (Тасића)“, „Зла судбина капетана Боривоја Деспотовића - Тајне чува јелика на Деветаку“,  предавање владике Григорија у Андрићграду „Удаљавање од Бога је сједињавање са страхом“, „Примјер страдања и мучеништва Митрополита Петра Зимоњића“, „Соколов сребрни орден спасилачком клубу „Волф“ из Фоче“, „Црква Рођења Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду - Храм на темељима мале цркве“, а ту су и текстови који упозоравају на тешко стање у ергели коња на Борикама код Рогатице, као и на оштећења средњовјековне Маркове куле у Вишеграду.

У тематским  блоковима „Соко“ доноси и бројне текстове из културе, спорта, пјесничку страну, разне вијести, као и странице посвећене активностима чланова Соколових секција.

Ту су и текстови о Јагорчевини, корисној и љековитој прољећној биљки, као и текст о опасностима везаним за Трихинелу.

Посебно је значајна рубрика „Сјећање на велики рат“, са текстовима који говоре о страдању, али и храбрости српске војске током Првог свјетског рата, те чланцима који млађим генерацијама доносе подсјећање на српске великане: Краља Петра, Николу Пашића и Живојина Мишића.

Извор: Митрополија дабробосанска