Нови крст на цркви у Копривни

Нови крст на цркви у Копривни
Нови крст на цркви у Копривни
Нови крст на цркви у Копривни
Нови крст на цркви у Копривни

Храм Рођења Пресвете Богородице у Копривни већ двадесетак година чека на обнову и поновно васпостављање богослужбеног поретка у њему. Након 2007. године, када је почела обнова овог најстаријег храма у Епархији осјечкопољкој и барањској, дошао је тренутак да црква добије својеврсни печат у виду подизања крста на врх звоника храма.

На дан Преподобне мати Ангелине Српске, 12. августа 2013. године, уз присуство верног народа из Копривне и околине, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски г. Лукијан извршио је освећење крста, уз саслуживање архимандрита Германа, игумана манастира Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини, протојереја-ставрофора Бранка Рогана, пароха из Допсина, јереја Ненада Лазића, надлежног пароха, јереја Зорана Гојића, пароха из Ердута, јереја Немање Клајића, пароха из Будимаца, и јереја Синише Мићановића.

После освећења, Преосвећени Лукијан обратио се верном народу, истакавши потребу подизања храма у Копривни и неопходности духовног саборовања и окупљања у њему. После речи поуке, потписана је повеља од стране присутних свештенослужитеља као сведок будућим поколењима овог несвакидашњег догађаја и нашег времена. Затим, крст је подигнут на звоник, да својом лепотом украшава не само храм, већ и целу околину у којој се налази. Овом приликом, Његово Преосвештенство је осветио и обновљени крст у центру села, крај сеоске чесме. На крају, у сали Дома културе у Копривни, сви присутни узели су учешћа у  трпезу љубави, коју је овим поводом уприличила Општина Шодоловци.

Извор: Епархија осечко-пољска