Нови поглавар Православне Цркве у Америци

Православна Црква у Америци У среду, 12. новембра (у четвртак 13. по нашем времену-п.п.) 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ Форт Ворта Јона изабран је за Архиепископа Вашингтона и Њујорка и Митрополита Све Америке и Канаде на 15. Свеамеричком Сабору Православне Цркве у Америци.

Његово Блаженство Митрополит Јона рођен је у Чикагу (крштено име Џемс), а крштен је у Епископалној цркви. Док је био дете, његова породица се преселила у Ла Џолу, у Калифорнији, код Сан Дијега. Док је студирао у Сан Дијегу примљен је у Православље 1978. у парохијској цркви Богородице казанске Московске патријаршије у Сан Дијегу. Касније се преселио у Санта Круз, где је учествовао у оснивању Православног хришћанског братства.

Завршивши студије, Јаков (име на крштењу) похађао је Академију Светог Владимира у Њујорку, где је стекао степене магистра богословља из ужег предмета Догматско богословље.

Једну годину је провео у Русији. У Москви је радио за Руски Паломник у Издавачком одсеку Московске патријаршије; овде је упознао живот Руске православне цркве, нарочито монашки живот. Касније је причислен Валамском братству, где је нашао духовног оца, архимандрита Панкратија. Рукоположен је за јерођакона и јеромонаха 1994. и 1995. г. у манастиру Светог Тихона у Саут Канану, и узео име Јона.

По повратку у Калифорнију, служио је у више мисионарских парохија, касније је добио благослов да установи манастир по имену Светог Јована Шангајског и Сан Франциског.

У пролеће 2008. Свети Архијерејски Сабор је уздигао оца Јону у чин архимандрита, а као послушање обављао дужност помоћника Епархије Југа.

Изабран је Епископа 4. септембра 2008. на ванредном заседању Светог Архијерејског Сабора. Хиротононисан је за Епископа Форт Ворта и викарног Епископа Епархије Југа у Даласу 1. новембра 2008. године.

Митрополит Јона биће устоличен у Саборној цркви Светог Николаја у Вашингтону 28. децембра 2008. године.

Превод са енглеског језика: протођакон др Радомир Ракић

Извор:www.oca.org