Нови председник Папског савета за међурелигијски дијалог

Бискуп Мигуел Ајусо Гишот наслеђује кардинала Жан-Луиса Торана, који је умро у јулу 2018. године, као председник Папског савета за међурелигијски дијалог. Он је донедавно био секретар ове Ватиканске дикастерије и стручњак је за ислам.

Мигуел Ангел Ајусо Гишот је рођен у Севиљи 17. јуна 1952. г. Као комбонијански мисионар Срца Исусовог, за свештеника је рукоположен 20. септембра 1980. године.

Био је мисионар у Египту и Судану до 2002. г. Дипломирао је арапске и исламске студије на Папском институту за арапске и исламске студије  у Риму 1982, а докторат из догматског богословља одбранио је на Универзитету Гранада 2000. године .

Од 1989. године био је професор исламологије, прво у Картуму, затим у Каиру. Касније је предавао на Папском институту за арапске и исламске студије, где је до 2012. г. био на положају декана. Председавао је разним састанцима међурелигијског дијалога.

Папа Бенедикт XVI именовао га је 30. јуна 2012. за секретара Папског савета за међурелигијски дијалог. Папа Фрања га је наименовао за титуларног бискупа Луперћане, а за бискупа је посвећен у марту 2016. године.

Поред свог матерњег шпанског, он се служи и арапским, енглеским, француским и италијанским језиком.

Извор: Ватикан Њуз (са енглеског Инфо служба СПЦ)